31 Ocak 2017 Salı

Portakallı Buzlu Çay

Bu tarifin ilhamı Anna Olson’u izlerken geldi. Foodnetwork’te meyve şekerlemeleriyle tatlı yaptığı bölümü izliyordum. Portakal kabuğu şekerlemesi yaptı ve bunların içecekte de kullanılabileceğini söyledi. Portakal şekerlemesini pratik bir şekilde sadece bir kez kaynatarak hazırladığı için hemen deneme isteği geldi.


Anna Olson’un kastettiği içecek bu muydu bilmiyorum ama benim aklıma ilk gelen o oldu.  Portakal şekerlemesiyle muhtemelen limonata da yapılabilir. Onu daha sonra denerim artık.

Portakal şekerlemesini yaptıktan sonra buzlu çay kısmı oldukça pratik. Portakal kabuğu şekerlemesi hazırlamanın püf noktası ise kabuğun acılığının giderilmesi. Genellikle bu iş için birkaç sefer kaynatma öneriliyor ama Anna Olson tek sefer ve 15 dakika gibi net bir süreyle kaynattı. Ben de onun yöntemini aynen uyguladım. Buzlu çay formunda portakal kabuğunun acılığını hissetmek zaten zor. Kurutmak üzere ayırdığım kabuklar bize acı gelmedi, dolayısıyla yöntemin işe yaradığını söyleyebilirim.

Malzemeler (2 litre içecek için)
Portakal Şekerlemesi için
2 adet portakalın kabuğu
250 gram toz şeker (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
300 ml su (Yaklaşık 1,5 su bardağı)

Çay için
5 adet demlik poşeti
1 litre su
2 adet portakalın suyu
1 adet limonun suyu

Servis için
Nane yaprakları

Yapılışı
1. Portakal şerbeti için portakal kabuklarını ince şeritler halinde kesin.


2. Portakal kabuklarını bir tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin ve ocağa alın. Kaynadıktan sonra 15 dakika orta ateşte tutun.

3. Ocaktan aldığınız portakal kabuklarının suyunu süzün.

4. Bir tencereye toz şeker ve 300 ml. suyu koyun ve kaynatın. Şerbet kaynayınca suyunu süzdürdüğünüz portakal kabuklarını ekleyin. Portakal kabuklarının beyaz kısmı şeffaflaşana ve şerbet koyulaşana kadar 20 dakika ocakta civarında tutun.

5. Şerbeti soğuması için bir kenara alın. Bu esnada 1 litre su kaynatın. Tencereye aldığınız kaynar suyun içine demlik poşetlerini koyun ve tencerenin kapağını kapatıp beş dakika demlemeye bırakın. Çay demlenince poşetleri içinden çıkarın, portakal şekerlemelerini şerbetiyle birlikte ekleyin. Ve çayı soğumaya bırakın.
6. Limon ve portakal suyunu süzgeçten geçirerek çaya ekleyin ve karıştırın. Çayı buzdolabında soğutun. Servis yaparken bardaklara çayın içindeki portakal kabuklarından koyun. İsterseniz nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

Not

Portakal şekerlemesini hazırladıktan sonra portakal kabuklarının bir kısmını portakal kabuğu şekerlemesi yapmak için ayırabilirsiniz. Ben yaklaşık ¼’ünü portakal şekerlemesi için ayırdım. Ayırdığım kabukları fırında fan ayarında kuruttum ve yarısını eritilmiş çikolataya batırarak servis yaptım. 

Çocuklar portakal şekerlemesinin bu halini severek yedi:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder