7 Şubat 2017 Salı

Zencefilli Elmalı Turta

Blogun ikinci turta tarifi bu kategoride bir klasiktir bence. Elmalı turta en sık yapılan turta çeşitlerinden biri. Nihayet benim arşivime de girdi. Küçük bir ekstrası var üstelik; zencefil.



Elmalı turtada kullandığım hamur, muzlu turta için hazırladığımın aynısı. İnce ve gevrek bulduğum hamur tarifiyle hiç oynamadan aynı şekilde kullandım. Tek fark hamurun üzerine serptiğim buğday kepeği. Elmanın hamuru sulandırmaması için kullandım, işe yaradığını söyleyebilirim. Buğday kepeği yerine galeta unu da kullanılabilir tabi.

Zencefil takviyesiyle elmalı turta tam bir kış tatlısı. Mevsim bitmeden deneyin derim. Bizde çok beğenildi bu arada. Elif hariç, yapımına yardım etse de tadına bakmak istemediJ Sanırım pişmiş elmayı sevmiyor.

Malzemeler (30 cm. çapında yuvarlak tart kalıbı için)

Turta hamuru için
300 gram un (Yaklaşık 3 su bardağı)
40 gram pudra şekeri (2 yemek kaşığı dolusu)
1 tutam tuz
150 gram küp kesilmiş soğuk tereyağı
1 adet yumurta

Hamurun üzerine serpmek için
3 yemek kaşığı buğday kepeği veya galeta unu

Elmalı iç için
4 adet elma
Başparmak büyüklüğünde kök zencefil
1 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı toz tarçın

Üzeri için
4 adet elma
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Servis için
Pudra şekeri, tarçın

Yapılışı
1. Turta hamuru için un, pudra şekeri ve tuzu mutfak robotuna alın ve kuru malzemeyi bir kez karıştırın.
2. Soğuk tereyağını iki seferde karışıma ekleyin. Tereyağını ekledikten sonra robotu çok kısa süreli birkaç sefer çalıştırın. Bu aşamada hamur kumlu görünecek.
3. Yumurtayı ekleyin. Hamur bütünleşene kadar yine çok kısa sürelerle robotu çalıştırın. Elde yapıyorsanız parmak uçlarınızla hızlı bir şekilde hamuru bütünleştirin. Hamur bütünleşince strech filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.
4. Bu arada elmalı harç için dört adet elmanın kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartın. Elmaları küp şeklinde doğrayın. Zencefilin kabuğunu soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Elma, zencefil, toz şeker ve tarçını bir tavaya alıp elmalar yumuşayana kadar pişirin. İç malzemeyi soğuması için bir kenara alın.
4.Turta kalıbını tereyağıyla yağlayın.
5. Buzdolabından çıkardığınız turta hamurunu iki strech film arasında merdaneyle turta kalıbından bir-iki santim büyük olacak şekilde açın.
6. Hamuru turta kalıbına yerleştirin. Kenarlardaki kısımları parmak uçlarınızla kalıbın kenarlarına gelecek şekilde yükseltin. Hamurun tabanına çatalla delikler açın.  
7. Hamuru kalıba yerleştirdikten sonra 10 dakikalığına tekrar buzdolabına kaldırın. Bu esnada fırını 180 derecede ısıtın.
8. Buzdolabından çıkardığınız turta hamurunun üzerine buğday kepeği veya galeta ununu serpin. Üzerine elmalı harcı yayın.

9. Çok ince dilimlediğiniz dört elmayı kenarlardan başlayarak elmalı harcın üzerine yerleştirin. Üzerine bir yemek kaşığı pudra şekeri eleyin.

10. Elmalı turtayı sıcak fırında elmalar pişene kadar yarım saat civarında pişirin.

11. Pişen turtayı oda ısısında soğutun. Üzerine pudra şekeri ve tarçın serperek servis yapın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder