17 Ocak 2017 Salı

Kestane Delisi

Tarif bana ait olsaydı bu ismi vermezdim tabi ama "meyve delileri" İngiliz mutfağının sevilen bir tatlı çeşidi. Geleneksel olarak meyve pürelerinin yumurtalı bir kremayla birleştirilmesiyle hazırlanıyor. Yeni nesil tariflerde ise yumurtalı krema yerine daha hafif bir seçenek olan süt kreması kullanılıyor.


Sanırım bu kategorideki tatlıların en popüleri çilek delisi. Aslında kırmızı meyvelerin hemen hepsiyle yapılıyor. Kullanılan meyve pişirilerek püre haline getiriliyor, tatlı servis edilirken hem meyveli bir katman oluyor hem de kremaya meyveli harçtan ekleniyor. Sanırım işin "deli olma" kısmı buradan geliyor:)

Mevsiminde çilek delisi başta olmak üzere kırmızı meyveli çeşitleri denemeyi istiyorum ama bu mevsimde en iyi seçenek kestane oldu. Kestaneyi kremalı bir tatlıda kullanma fikri hoşuma gitti.

Kestane şekeri kullanmak yerine kestane püresini kendim hazırlamayı tercih ettim. Niyetim daha az şekerle hazırlamaktı, biliyorsunuz kestane şekeri epey tatlı oluyor. Kestane püresini hazırlayınca şeker yerine bal düşüncesi belirdi.

Isıtılmadığı sürece tatlılarda şeker yerine bal kullanıyorum. Bu tatlıda ısıtma gerekmediği için kestane püresini balla tatlandırdım. Rafine şekersiz versiyonuyla kestane delisi gerçekten hafif bir tatlı. Tatlıda şeker tadını daha yoğun sevenler bal miktarını artırabilir veya bal yerine pudra şekeri deneyebilir. Ama ben yine de önce hafif haline bir şans vermenizi öneririm.

Malzemeler (4-6 porsiyon)
Kestane püresi için
500 gram kestane
4 yemek kaşığı süzme çiçek balı

Krema için
200 ml. (bir kutu) şekersiz krema
1 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı kestane püresi

Servis için
Toz tarçın

Yapılışı
1. Kestane püresini hazırlamak için bıçakla kestanelerin ortasından enlemesine uzun kesikler yapın. Kestaneleri basınçlı tencereye alın, üzerini geçecek kadar su koyun ve tencereden buhar çıktıktan sonra kestaneler yumuşayana kadar 10 dakika civarında haşlayın.
2. Haşlanan kestanenin suyunu süzün ve kabuklarını soyun. Kestanenin dış kabuğunun yanı sıra etli kısmına yapışık kahverengi iç kabuğunu da temizleyin.

3. Ayıkladığınız kestaneleri çatalla ezin, dört yemek kaşığı balı ekleyin ve karıştırın.
4. Kremayı mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar çırpın. Bir yemek kaşığı bal ve hazırlamış olduğunuz kestane püresinden iki yemek kaşığı ekleyip karıştırın.

5. Servis kaseleri veya kuplara bir kat kestane püresi, bir kat krema koyun. Üzerine toz tarçın serperek servis yapın.

Notlar
Bu tatlıyı hazır kestane şekeri kullanarak yapmak isterseniz 300 gram kestane şekeri yeterli olacaktır.

Tatlıyı katmanlar halinde değil de tek bir karışım olarak hazırlamak da bir yöntem. O şekilde tercih ederseniz kremayı çırptıktan sonra kestane püresini ekleyip karıştırın ve kuplara paylaştırın. Ama bence farklı katmanlar halinde yapınca görüntüsü daha güzel oluyor.

Elif'in market arabasıyla bir de konsept çekim yapalım dedik:))

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder