3 Ocak 2017 Salı

Fırında Çikolatalı Puding

Yeni yılın ilk tarifi sağlıklı beslenme kategorisinden olsun istiyordum ama bir-iki haftadır yılbaşı hazırlıkları, kutlamalar derken pek sağlıklı beslenemedim. Yılbaşı ruhu projelere de yansıdı, bu aralar ağırlıkla tatlı denedim. Fırında çikolatalı puding de yılbaşı için denediğim ve çok sevdiğimiz bir tatlı olduğu için ilk onu paylaşmak istedim.


Bu tarif Jamie Oliver’a ait. Tarifin orijinaline şuradan ulaşabilirsiniz. Tatlıyı ilk yapışımda orijinal ölçülere sadık kaldım ama o haliyle şekeri çok geldi. Gerçi benden başka şikâyet eden olmadı, yine de şekerini azaltıp bir kez daha denemek istedim.

İkinci denemede şekeri 100 gram azalttım. Bir değişiklik de pişirme süresinde oldu. Jamie Oliver’ın tarifinde 25 dakika pişiriliyor. Bu haliyle biraz akışkan kalıyor. İkinci denemede yarım saat pişirdim. Oğlum akışkan halini daha çok beğendi, kızım kıvamlı olanı tercih etti. Şeker miktarındaki azalmayı kimse hissetmedi.

Küçük fırın kaplarında veya fincanlarda pişirilen bu pudingi yemek sonrası tatlısı olarak ideal. 12 porsiyon gözünüze çok gelmesin, talebi oluyor. Ayrıca tatlıyı buzdolabında saklayıp ısıtarak ertesi günlerde de tüketebilirsiniz. 

Tarifin orijinalinde tatlı mandalina şurubuyla servis ediliyor. Tatlı yeterince yoğun olduğu için ben şurup hazırlamadım. Böyle yoğun bir tatlıya şekersiz krema, daha da iyisi ekşi krema gider diye onunla servis yaptım. Krema tatlıyı hafifletiyor.


Malzemeler (12 porsiyon)
300 gram bitter çikolata
Bir tutam tuz
200 gram tuzsuz tereyağı
200 gram toz şeker (1 su bardağından bir parmak fazla)
5 adet yumurta

Yapılışı
1. Fırını 160 derecede ısıtın.
2. Isıya dayanıklı cam bir kabı çok az su kaynattığınız çaydanlığın üzerine koyun. Elinizle böldüğünüz çikolatayı, küp kesilmiş tereyağını ve tuzu arada karıştırarak benmaride eritin.

3. Çikolata eriyince kaseyi tezgahın üzerine alın ve 10 dakika bekletin.
4. Bu arada toz şeker ve yumurtaları bir karıştırma kabında elektrikli mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Toz şekerin tamamen erimesini sağlayın. ( Bu işlem yüksek devirde 5-6 dakika kadar sürüyor.)
5. Çikolata karışımını yumurta karışımına ekleyin, spatula yardımıyla bütünleşene kadar karıştırın.

6. Bir fırın tepsisine ısıya dayanıklı fincanlar ve küçük fırın kaplarını yerleştirin. Puding karışımını kaplara bölüştürün.

7. Fırın tepsisine puding kaselerinin yaklaşık yarısına gelecek kadar sıcak su doldurun.

8. Önceden ısıtılmış fırında kapağını açmadan kıvam tercihinize göre 25 veya 30 dakika pişirin. Akışkan olmasını istiyorsanız 25 dakika, daha koyu kıvamlı tercih ediyorsanız 30 dakika tutun.
9. Tepsiyi fırından aldıktan sonra kapları içinden çıkarın. 20 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.

Not

Bu tatlıyı soğuk hariç çeşitli ısılarda tüketmek mümkün. Sıcak veya ılık servis edebilirsiniz. Benim tercihim ılık olarak yemek. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder