10 Ocak 2017 Salı

Pazı Kavurması

Sevdiğim ve sık yaptığım yemeklerden biri olmasına rağmen bugüne kadar pazı kavurmasını paylaşmamışım. Bu gönderiyle hem bu eksiği gidereyim hem de pazının faydalarını bir kez daha hatırlamış olalım.


Ispanakgillerden iri yapraklı bir bitki olan pazı, Akdeniz coğrafyasının hemen her yerinde yetişiyor. Kavurmasından, sarmasına ve etli yemeğine kadar pek çok çeşidi yapılıyor. Uzmanlar pazının bitkisel besin ögeleri yani fito-besleyiciler yönünden zengin bir sebze olduğunu, ayrıca çok iyi bir K, A ve C vitamini kaynağı olduğunu söylüyor. Vitaminlerin yanı sıra, magnezyum, demir, bakır, potasyum gibi mineraller bakımından iyi bir kaynak olarak görülüyor.

Pazı çocukların beslenmesinde kışın sık başvurduğum sebzelerden biri. Pazının bence ıspanağa en önemli üstünlüğü tadının buruk olmaması. Ispanağın tadı çocuklara kekremsi gelebiliyor ama pazıda böyle bir sorun yok. O yüzden yemek veya börek formunda çocuklara yedirmek daha kolay.   

Malzemeler (2-4 kişilik)

1 demet pazı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet kuru soğan 
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 yemek kaşığı domates salçası
50 ml. Su (Yaklaşık çeyrek su bardağı)
Yarım limonun suyu
Tuz
Karabiber

Servis için
Yoğurt

Yapılışı
1. Pazıyı yıkayıp süzün.
2. Pazı yapraklarını sap kısımlarıyla birlikte doğrayın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın, sarımsağı ince dilimler halinde kesin.

3. Bir tencereye zeytinyağı, karabiber ve toz zerdeçalı koyup, orta ateşte ısıtın. Soğanı ekleyip rengi dönene kadar kavurun. Sarımsak ve salçayı ekleyip kısa bir süre daha arada karıştırarak kavurun.
4. Doğranmış pazıyı tencereye alıp bir-iki dakika daha kavurun. Su ve limon suyunu ekleyip kısık ateşte pazı suyunu çekene kadar birkaç dakika pişirin.
5. Ocağı kapattıktan sonra tuzunu ayarlayın.
6. Arzuya göre yoğurt ve baharatlarla servis yapın.

Not
Porsiyon miktarları kişiye göre farklılık gösterebilir tabi ama bu yemeği tek başına hazırlıyorsanız iki kişilik düşünebilirsiniz. Ama yanında bir eşlikçi varsa dört kişiye servis edebilirsiniz.


Ben pazı kavurmasını sade haliyle seviyorum ama biraz daha zengin olsun isterseniz suyu eklerken bir yemek kaşığı bulgur koyabilirsiniz. 

Yoğurt-pazı birlikteliğine itiraz gelebilir ama ben bu şekilde tüketmeyi seviyorum. Hatta yoğurdu pazının üzerinde değil, pazıyı yoğurdun üzerinde servis edince daha güzel oluyor.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder