24 Ocak 2017 Salı

Unsuz Şekersiz Muzlu Muffin

Sağlıklı bir tatlı seçeneği olarak tüketebileceğiniz unsuz, şekersiz muffinlerin tarifini ayrı bir mutlulukla sunuyorumJ Bu aralar tatlı tüketimi pek sağlıklı seçeneklerden oluşmuyordu, muzlu muffinlerle o açığı biraz giderebilmişimdir umarım.


Aslında muffinler ilk yaptığımda şekersiz değildi. Çocuklar şekersiz beğenmez diye 50 gram kadar pudra şekeri kullanmıştım. Sonradan buna gerek olmadığını fark ettim. Zaten çocuklar alıştıkları muffini bulamayacaklarını anladıkları için denemek bile istemediler. Öyle olunca şekersiz yapayım istedim. Daha sonrakilerde şeker kullanmadım ve tatlılık açısından fazla bir farklılık olmadı.

Bu muffini birkaç kez yaptığım için farklı malzemeler kullanma şansım oldu. Toz kakao ve keçiboynuzu tozunu birbirinin alternatifi olarak ekledim. Ben kakaolu halini daha çok beğendim ama deneyen arkadaşlarım keçiboynuzu tozunu da sevdiler. Keçiboynuzu tozunun tadı muffin halinde pek ayırt edilmiyor. İnsanlara kakao gibi geliyor. Siz hangisini tercih ederseniz kullanabilirsiniz.

Kefirle yoğurt da birbirinin alternatifi oldu. Kefiri böyle bir tatlıda denemek istiyordum zaten, biraz onun için kullandım. Pişince besleyici değerini yitiriyordur muhakkak ama bu denemeyle kek türü tatlılarda kullanılabileceğini öğrendim.

Unsuz muffinleri normal kek gibi düşünmemek gerektiğini hatırlatayım. Pişerken kabarıyor ama kalıptan çıktıktan kısa bir süre sonra kabarıklığı kalmıyor. Kıvamı da nemli oluyor.

Malzemeler (6 porsiyon)
2 adet yumurta
100 ml kefir veya sulu yoğurt (Yaklaşık yarım su bardağı)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
2 yemek kaşığı toz kakao veya keçiboynuzu tozu
3 adet orta boy olgun muz

Ne kadar olgun, o kadar iyi:)
Yapılışı
1. Fırını 200 derecede ısıtın.
2. Yumurtayı çırpın, muz hariç bütün malzemeleri ekleyerek karıştırın.
3. Çatalla veya püre aletiyle muzları ezin. Ezilmiş muzları karışıma ekleyip kaşıkla karıştırın.
4. Tereyağıyla yağladığınız muffin kalıplarına karışımı paylaştırın.


5. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Fırından aldığınız muffinleri oda ısısına gelene kadar soğuttuktan sonra muffin kaplarından çıkararak servis yapın.

Not

Kullandığınız muzlar büyükse 7-8 porsiyon muffin çıkabiliyor. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder