27 Aralık 2016 Salı

Keçiboynuzlu Muzlu Muffin

Keçiboynuzu tozu yeni tanıştığım ve epey sevdiğim bir malzeme. Keklerde şekeri ikame edecek bir tatlılık vermese de şeker miktarını azaltıyor. Aslında keçiboynuzu tozunun tam olarak ikame ettiği malzeme kakao. Özellikle kek ve muffin türü tatlılarda kakaonun yerine kullanılabilir. Kurabiyede henüz denemediğim için kakao yerine kullanılıp kullanılmayacağından emin değilim. Denersem sonucu mutlaka paylaşırım.


Keçiboynuzu tozunu başarıyla kullandığım bir diğer tarif de smoothie. Son zamanlarda Emre'ye kefir içirmek için sık smoothie yapıyorum. Muz, bal ve keçiboynuzu tozuna biraz yoğurt, biraz da kefir ekleyerek hazırladığım içeceği çocukların ikisi de severek içiyor. Keçiboynuzu tozu bu tür içeceklere yakışıyor.

Bu muffinleri keçiboynuzu tozunu denemekten çok, olgunlaşmış muzları değerlendirmek için yaptım aslında. Evde kalan birkaç muzu muffinle değerlendirmek istedim. Muz- kakao ikilisi yerine muz- keçiboynuzu tozu ikilisini kullandım ve sonuç gayet iyi oldu.

Muzlu muffinleri yaparken elektrikli mikser kullanmadım. Muzları ezip, diğer malzemeleri üzerine ekledim ve hepsini el çırpıcısıyla karıştırdım. Geçen haftalarda yaptığım balkabaklı muffinleri de aynı yöntemle hazırlamıştım.

Muffin kalıplarını yine orta boy olanlardan tercih ettim ve kalıpları yarısını çok az geçecek kadar doldurdum. Aşağıdaki ölçülerden 18 adet muffin çıktı. Daha büyük kalıp kullanırsanız sayı azalacaktır. Ama her durumda kalıpları fazla doldurmamaya dikkat edin. Çünkü kapkekten daha sıvı kıvamlı olan bu hamur taşabiliyor.

Malzemeler (18 adet muffin için)
3 adet küçük boy veya 2 adet orta boy olgun muz
3 adet yumurta
150 gram toz şeker (Yaklaşık 2 kahve fincanı)
1 kahve fincanı sıvı yağ
2 kahve fincanı yoğurt
220 gram beyaz un (Yaklaşık 4 kahve fincanı)
1 paket kabartma tozu
25 gram keçiboynuzu tozu (Yaklaşık 2 yemek kaşığı dolusu)

Olgun muzdan kastım bu:)

Yapılışı
1. Fırını 170 derecede ısıtın.
2. Bir karıştırma kabında muzları çatalla püre haline getirin. Üzerine yumurtaları kırın ve el çırpıcısıyla karıştırın.

3. Diğer malzemelerin hepsini sırayla ekleyerek el çırpıcısıyla karıştırın.
4. Bir fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt serip muffin kaplarını yerleştirin. Muffin hamurunu kalıpların yarısını çok az geçecek şekilde paylaştırın.

5. Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika civarında kontrollü olarak pişirin. Batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa muffinleri fırından alıp oda ısısında soğumaya bırakın. 


Not
Tarifte kullanılan fincan, Türk kahvesi fincanı.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder