29 Kasım 2016 Salı

Tahinli Mısır Unu Keki

Blogu takip edenler bilir, bir süredir mısır ununun başrolde olduğu tarifler paylaşıyorum. Hem kendi beslenmemizde çeşitlilik olsun diye, hem de glütensiz beslenme diyetleri uygulayanlara alternatif sunmak amacıyla denemeler yapıyorum. Şimdiye kadar çoğunlukla tuzlu tariflerde kullandığım mısır ununu ilk kez kekte denedim.


Mısır unuyla yapılan hamur işlerinin en büyük sorunu kimilerine kuru ve sert gelmesi. Buğday unundan daha sert olan kıvamı hamur işlerinin alıştığımız şekliyle yumuşak olmasını engelliyor. Geçen sene cevizli mısır ekmeğini yaparken kullandığım yumurtanın beyazını ve sarısını ayırma yöntemi kuruluk ve sertlik sorununu ortadan kaldırıyor. Bir de maden suyu ekleyince, mısır unuyla yapıldığı fark edilmeyecek yumuşaklıkta bir kek elde ediyorsunuz.

Mısır ununun yanı sıra, keçiboynuzu tozunu da kekte ilk kez denedim. Şeker değil kakao yerine kullandım çünkü tatlılık olarak şekeri ikame edecek bir malzeme değil. Ama kakaoyu aratmıyor, gayet güzel bir renk verdi.

Tahini kekin tatlılığını dengelemek için sos olarak kullandım. Ben tahinli haliyle beğendim ama çocuklar kendileri için tahinsiz birkaç dilim istediler. O konuda tercih size kalmış, tahin sevmiyorsanız kullanmayabilirsiniz.

Malzemeler (25 veya 28 cm. kare fırın tepsisinde 10-12 kişilik)
4 yumurta (Beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
1 tutam tuz
200 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)
200 ml. maden suyu (1 su bardağı)
100 ml. zeytinyağı (Yarım su bardağı)
4 yemek kaşığı yoğurt
300 gram mısır unu (Yaklaşık 2,5 su bardağı)
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı keçiboynuzu tozu

Kalıbı yağlamak için
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı mısır unu

Üzeri için
3 yemek kaşığı tahin

Yapılışı
1.  Fırını 180 derecede ısıtın.
2. Yumurtaların beyazını ve sarısını ayrı iki kaba koyun. Bunun için yumurtaları tek tek kırın. Önce beyazını küçük bir kaseye dökün, sarısını karıştırma kabına koyduktan sonra, beyazını ayrı bir karıştırma kabına koyun.
3. Yumurta beyazlarına tuz ekleyip, mikserle katılaşana kadar çırpın. Bir kenarda bekletin.


4. Yumurta sarılarını toz şekerle birlikte krema kıvamına gelene kadar çırpın. Karışıma maden suyu, zeytinyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin. 
5. Mısır unu ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın. Çırpılmış yumurta beyazını kek hamuruna ekleyin. Bir spatula yardımıyla hamuru kenarlardan ortaya doğru katlayarak karıştırın.

6. Karışımın üçte ikisini yağlanmış unlanmış fırın kabına boşaltın. Kalan karışıma keçiboynuzu tozu ekleyerek karıştırın. Bu karışımı fırın kabındaki karışımın ortasına döküp pipet veya tahta çubuk yardımıyla şekiller çizin.

6. Keki önceden ısınmış fırında batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin. (Yarım saat civarında sürüyor.)
7. Fırından çıkardığınız keki 10 dakika oda ısısında bekletin. Daha sonra tahini kaşıkla üzerinde gezdirerek serpin. Kek oda ısısına geldikten sonra dilimleyerek servis yapın.


Not

Keki 10 dakika beklettikten sonra tahin ekleyince tahin kekin yüzeyinde kalıyor. Tahin kekin içine işlesin isterseniz fırından çıkardıktan hemen sonra ekleyebilirsiniz. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder