15 Kasım 2016 Salı

Yeşil Mercimek Körisi (Dahl)

Dilimizde en iyi karşılığının yeşil mercimek körisi olacağını düşündüğüm dhal (dahl veya dal olarak da yazılıyor), Hint mutfağının sevilen vejetaryen yemeklerinden biri. Sarı, kırmızı veya yeşil mercimekle yapılan dhal, genellikle yanında haşlanmış pirinçle servis ediliyor.



Besleyici bir bakliyat olarak sık kullanmaya çalıştığım mercimeğin bol baharatlı ve zencefilli hali ilgimi çekti. Kırmızı mercimekle yapılan daha kolay olmasına rağmen tercihimi yeşil mercimekten yana kullandım. Çünkü yeşil mercimeği istediğim sıklıkta pişiremiyorum ama kırmızı mercimeği çorba formatında neredeyse her hafta tüketiyoruz. 

Yemeği hazırlarken tek endişem zencefil tadından dolayı çocukların hoşuna gitmeme ihtimaliydi. Neyse ki korktuğum olmadı, çocuklar severek yedi. Zencefil pişirilince keskinliği hafifliyor. Ayrıca, Hint tencere yemeklerinin ilk basamağı olan soğan-sarımsak-zencefil üçlemesini beğendiğimi de söylemeliyim. Bu üçlü bizim mutfağımızın tencere yemeklerindeki soğan-salça ikilisine denk geliyor. Soğan-sarımsak-zencefil üçlüsünü önümüzdeki günlerde başka tencere yemeklerinde de deneyebilirim.

Malzemeler (4-6 kişilik)
300 gram yeşil mercimek (Yaklaşık 2 su bardağı)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı siyah hardal tohumu (Yerine kimyon tohumu veya toz kimyon da kullanabilirsiniz.)
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 adet iri kuru soğan
4 diş sarımsak
Başparmak büyüklüğünde kök zencefil (20 gram kadar)
800 ml. sıcak su (Yaklaşık 4 su bardağı)+ gerektiği kadar
Tuz

Kullandığım zencefilin uzunluğu başparmak kadar ama eni biraz daha kalın.

Yapılışı
1. Mercimeği yıkayın ve süzün.
2. Zencefilin kabuğunu soyup rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Kuru soğanı yemeklik doğrayın veya rendeleyin. Sarımsağı soyduktan sonra sarımsak eziciden geçirin veya havanda dövün.
3. Bir tencereye zeytinyağı, zerdeçal, karabiber, kırmızı biber ve siyah hardal tohumu/kimyonu koyun. Orta ateşte baharatları kısa süre yağda kavurun. Üzerine soğan-sarımsak ve zencefili ekleyin. Yıkayıp süzdüğünüz mercimekleri de tencereye alıp sıcak suyu ekleyin. Tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Gerekirse tekrar sıcak su ekleyin. (Ben 1 su bardağı kadar ekledim.)
4. Mercimekler yumuşayınca ocağı kapatın. Yeşil mercimek körisini haşlanmış pirinçle servis yapın.

Not
Bu yemeği tercihinize göre sulu veya daha koyu kıvamlı hazırlamak mümkün. Ben koyu kıvamlı olmasını tercih ettiğimi için suyunu çektirene kadar pişirdim.

Zencefili rendelediğinizde sonunda kalan lifli kısmı kullanmayın, suyunu sıkın ve kalan lifli bölümü atın. 

Fesleğen yerine orijinaline uygun olarak taze kişniş yapraklarıyla süslemek isterdim ama ne yazık ki taze kişniş bulmak bizde zor.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder