8 Kasım 2016 Salı

Hindistan Cevizli Kek (Cocostar Kek)

Yemek camiasının sık denenen unlu mamüllerinden Hindistan Cevizli Kek (diğer adıyla cocostar kek), bu haftanın tarifi oldu. Kakaolu kekin ortasındaki beyaz Hindistan cevizi toplarıyla hoş bir kontrast oluşturan bu tatlıyı ilk kez Nefis Yemek Tarifleri sitesinde gördüm. Görüntüsünün güzelliğine yapımının pratikliği de eklenince hemen proje dosyasına girdi. Kek ölçülerini kendi kalıbıma uyarladım. 26 cm. delikli kek kalıbında tam oldu ama 30 cm’e kadar kalıplar da kullanılabilir.


Beğenilmeme riski düşük kategorisindeki tatlılardan biri olduğu için özgüvenle ev halkının beğenisine sundum. Emre keki bütünüyle beğendi, Elif ortasındaki topları yememeyi tercih etti. Hindistan cevizi ve kakao uyumunun genel olarak sevildiğini söyleyebilirim.

Kekin tek kusuru yerken ortasındaki beyaz kısmın dağılması. O da daha çok çocuklar için sorun olacak bir şey.

Çikolata sosunun yakışacağını düşündüğüm keki, ilk denemede sade olarak hazırlamak istedim. Bir dahakine koyu kıvamlı kakaolu bir pudingle servis etmeyi düşünüyorum.

Fotoğraflara da kısmen yansıyor, belki fark etmişsinizdir; benim cocostar kekimin rengi fazla koyu değil. Ham kakao kullandığım için böyle oluyor. Aynı durumu kakaolu pudingde de yaşıyoruz. Ham kakaonun rengi işlenmiş kakaodan daha açık oluyor. Ama doğalının tadı daha yoğun ve güzel. Benim tercihim tabi ki ham kakao kullanmak. Bazı marketlerde ve internette artık rahatça bulunuyor. Şimdiye kadar denemediyseniz tavsiye ederim.

Malzemeler (26 cm. delikli kek kalıbında 8-10 kişilik)

Hindistan Cevizli Toplar
130 gram Hindistan cevizi rendesi (Yaklaşık 2 su bardağı)
1 yumurta akı
50 gram pudra şekeri (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)

Kek
2 yumurta akı+1 yumurta sarısı
1 su bardağı toz şeker
150 ml. zeytinyağı ( 1 su bardağından iki parmak eksik)
1 su bardağı sulu yoğurt
2,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
50 gram toz kakao (Yaklaşık 4 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri)

Kalıbı yağlamak için
Ceviz büyüklüğünde tereyağı
1 tatlı kaşığı un

Yapılışı
1. Hindistan cevizli topları hazırlamak için malzemeleri bir kapta yoğurun. Yumurta akı kuru malzemelerle bütünleşince hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın. Bir tepsiye dizdiğiniz topları kıvam alması için kek hamuru hazır olana kadar derin dondurucuya kaldırın.


2. Kek için öncelikle fırını 180 derecede ısıtın.
3. Hindistan cevizli toplar için kullandığınız yumurtadan kalan sarıyı ve diğer yumurtaları toz şekerle birlikte karıştırma kabına alın. Krema kıvamına gelene kadar çırpın.
4. Zeytinyağı ve yoğurdu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu ekleyip çırpın.
5. Yağlayıp unladığınız kalıba kek hamurunun yarısını boşaltın. Dondurucudan çıkardığınız Hindistan cevizi toplarını hamurun içine yan yana dizin. Kalan kek hamurunu üzerine dökün.


6. Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika civarında keki pişirin. Kürdan testiyle pişmesini kontrol ettikten sonra keki fırından alıp soğutun.
7. Tamamen soğuyan keki ters çevirip kalıptan çıkartın.


Notlar
Benim ölçülerden 12 adet Hindistan cevizli top çıktı, sıkışık bir şekilde yan yana dizince tam geldi.
Bir yumurta akı kuru malzemeleri birleştirmek için gözünüze az gelebilir ama yeterli oluyor.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder