1 Kasım 2016 Salı

Mısır Yarması Çorbası

Mısır yarmasından İlknur Hanım’ın duyurusu sayesinde haberdar oldum. Sınırlı miktarda mısır yarması için ön sipariş duyurusunu görünce hemen deneme isteği uyandı:) Malzemeyle ne yapılacağına ilişkin herhangi bir fikrim olmamasına rağmen, doğal yetişen mısır tüketme şansını kaçırmak istemedim. Malzeme elde olunca nasıl olsa kullanım alanı bulunur diye düşündüm. İyi ki de öyle yapmışım çünkü mısır yarmasının başrolde olduğu çorba hakikaten çok güzeldi.


Malzemeyi isterken İlknur Hanım’dan tarif de sordum. Kayınvalidesinin tarifini paylaştı sağ olsun. Koyu kıvamlı ayranla hazırlanan sade çorba tarifini birkaç malzeme ekleyerek zenginleştirdim. Mısır yarması çorbası Karadeniz mutfağında bilinen bir yemek aslında. İçine kuru fasulye veya barbunya eklenerek yapılıyor, sütle ve yoğurtla hazırlanan farklı çeşitleri var.

Çorbanın ön hazırlığı mısır yarmasının ıslatılması. Buğday yarmasından daha sert bir malzeme, o yüzden bir gece önceden ıslatılmasında yarar var. Suda beklemiş halinin pişmesi ve yumuşaması yarım saat civarında sürdü. Ben pişme süresini ayarlamak ve ölçmek istediğim için düdüklü tencere kullanmadım. Siz zamandan kazanmak isterseniz bu aşamayı basınçlı tencerede daha kısa sürede gerçekleştirebilirsiniz.

Mısır yarması, sarılı-beyazlı küçük taşlar gibi görünüyor.

Malzemeler (6 kişilik)
1 su bardağı mısır yarması (1 gece veya en az birkaç saat önceden 3 su bardağı sıcak suda ıslatılmış)
3 su bardağı su
1 su bardağı haşlanmış barbunya
Tuz

Ayran için
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı su

Sos için
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane

Yapılışı
1. Suda bekletilmiş mısır yarmasına üç su bardağı su ekleyerek orta ateşte yumuşayana kadar pişirin. Mısır yarması yumuşayınca ocağı kapatın. Barbunya ve tuzu ekleyin.
2. İki su bardağı yoğurdu 1 su bardağı suyla karıştırarak koyu kıvamlı bir ayran hazırlayın. (Ayranı hazırladığınız kabın yavaş dökmeye uygun ince ağızlı bir kap olması gerekiyor. )Çorbanın suyundan birkaç kepçe alarak ayrana ekleyin ve karıştırın. Ayran ılık olunca yavaş yavaş çorba karışımının üzerine döküp bir yandan karıştırın.
3. Sos için zeytinyağını tavada ısıtıp kuru naneyi ekleyin ve karıştırın. Sosu çorbaya ekleyip karıştırarak servis yapın.

Not:

Biz bu çorbayı ılık ve sıcak iki farklı ısıda olarak denedik, ikisinde de beğendik. Yazın soğuk da güzel olacağını tahmin ediyorum.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder