13 Aralık 2016 Salı

Tam Buğday Unuyla Balkabaklı Muffin

Balkabağı benim için kışın getirdiği güzelliklerden biri. Bu besleyici ve lezzetli sebzeyle yapacak çok şey buluyorum. Çorbası, tatlısı, helvası, mücveri şimdiye kadar denediğim balkabağı yemekleri. Balkabağını salatada da sık kullanıyorum. Beyaz lahana ve balkabağını rendeleyerek yaptığım salatayı çocuklar da severek yiyor.


Balkabağıyla buluşmanın sevincini yeni bir tarifle paylaşmak istedim. Sezonun ilk balkabağı projesi, muffin oldu. Zencefil, tarçın, karanfil ve muskat ceviziyle tam bir kış keki oldu.

Balkabaklı muffinler tek kapta el çırpıcısıyla hazırlanan pratik bir tatlı. Ben balkabağı püresini sıfırdan hazırlayarak yaptım ama evde kalan kabak tatlısı varsa onunla da yapabilirsiniz.

Muffinlerin bir diğer özelliği de tam buğday unuyla hazırlanmaları. Normalde çocuklar, kek türü unlu mamullerde tam buğday ununu yadırgıyorlar ama bu defa öyle bir sorun olmadı. Balkabağının verdiği yumuşaklıktan dolayı kimse tam buğday unu kullandığımı anlamadı.

Malzemeler (Orta boy 15 muffin kabı için)
300 gram soyulmuş balkabağı (yaklaşık el kadar)


170 gram toz şeker (Yaklaşık 1 su bardağı)
3 adet yumurta
100 ml. zeytinyağı (Yaklaşık yarım su bardağı)
100 ml. sulu yoğurt (Yaklaşık yarım su bardağı)
200 gram tam buğday unu (Yaklaşık 4 kahve fincanı)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı toz zencefil
2 çay kaşığı toz tarçın
Yarım çay kaşığı toz karanfil (Yoksa kullanmayabilirsiniz)
1 tutam muskat cevizi rendesi

Yapılışı
1. Balkabağını küçük küpler halinde dilimleyerek bir tencereye alın, üzerine toz şekeri ekleyin. Orta ateşte arada karıştırarak balkabağı yumuşayana kadar pişirin.

2. Balkabağı yumuşayınca tencereyi ocaktan alın ve çatalla püre kıvamına gelene kadar ezin. Bir kenarda soğumaya bırakın. Bu esnada fırını 170 derecede ısıtın.

3. Soğuyan balkabağı püresinin üzerine yumurtaları kırın ve el çırpıcısıyla karıştırın. Zeytinyağı ve yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edin.
4. Un, kabartma tozu ve baharatları ekleyip karışımı bütünleştirin.
5. Muffin kalıplarını yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisine yerleştirin. Karışımı kalıpların yarısını çok az geçecek kadar doldurun.
6. Önceden ısıtılmış fırında, muffinlere batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar 20 dakika civarında pişirin.
7. Fırından aldığınız muffinleri oda ısısında soğuttuktan sonra servis yapın.

Notlar
Muffin hamurunun kıvamı akışkan olduğu için epey kabarıyor. O yüzden kalıpları fazla doldurmamaya özen gösterin.
Benim kullandığım kalıplar orta boy olarak geçiyor. O kalıplarla 15 adet muffin elde ediyorsunuz. Daha büyük kalıp kullanırsanız porsiyon sayısı azalacaktır. 
Kabak tatlısının kalanını kullanacaksanız elinizde bir kase püre bulunması bu tarif için yeterli olacaktır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder