1 Kasım 2015 Pazar

Buzluk Limonatası

Geçen yaz yemek bloglarının popüler tariflerinden biri olan buzluk limonatasını sonunda ben de yaptım. Bu tarifi yazın denemedim çünkü  o mevsimde evimizin demirbaş içeceği reyhan şerbeti. Arada limonata veya buzlu çay da yapıldığı oluyor ama ağırlıkla reyhan şerbeti bulunuyor evde. Ayrıca gıdaları mevsiminde tüketmeye özen gösterdiğimiz için yazın portakal almak da istemedim.


İlk olarak Nefis Yemek Tariflerinde gördüğüm buzluk limonatasını zor zamanlarda kullanılmak üzere proje olarak aklıma yazdım. Zor zamanlardan kastım, reyhanın tezgahlardan çekildiği kış ayları. İçecek talebinin sürekli olduğu evimizde, bu talebi ev yapımı seçeneklerle karşılamak istiyorum. Neredeyse günlük sıklıkta içecek hazırlandığı için pratik olması önemli. Reyhan şerbeti bu anlamda gerçekten kurtarıcı bir tarif. Kolayca hazırlanıyor.

Buzluk limonatasının dikkatimi çekmesi de pratikliğinden kaynaklandı. Limon ve portakalın kabuklarının soyulmadan kullanılması, limonatanın doğrudan servise hazır hale gelmesi benim gibi bir pratiklik avcısı için dikkatten kaçacak özellikler değildi.

Tarifi kendime göre biraz uyarlayarak yaptım. Tadın yoğun olması için limon miktarını ikiye çıkardım, limon tuzu ve su miktarını azalttım. Misafirliğe götürdüğüm arkadaşlarım dahil limonatayı deneyen herkes beğendi. Pratikliğiyle de benim gönlümü kazandı. Yapan da, içenler de memnun olduğuna göre artık derin dondurucuda sürekli portakal ve limon bulunduracağımı söyleyebilirim.  

Limonatanın şeker miktarına oğlum karar verdi. Başlangıçta iki su bardağı şekerle hazırlamıştım. Evimizde içeceklerin en büyük müşterisi oğlum olduğu için onun da fikrini almak istedim. Şekerini az bulunca yarım su bardağı daha ekledim, onu da az bulunca yarım bardak daha koydum. Böylece üç su bardağı şeker kullanmış olduk. Kendim için hazırlasaydım iki su bardağı şeker yeterdi. Ama ben bu tür içecekleri pek tüketmediğim için, tüketici talebini dikkate almam gerekti. Siz şekerini kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler (3 litre civarında limonata için)
2 adet dondurulmuş limon
1 adet dondurulmuş portakal
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 tutam tuz
2 veya 3 su bardağı toz şeker
2,5 litre içme suyu

Yapılışı
1. Dondurucudan çıkardığınız limon ve portakalı kesilecek duruma gelene kadar 10-15 dakika bekletin. Fazla çözdürmeden bıçakla iri parçalar halinde kesin.


2. Kestiğiniz limon ve portakal parçalarını mutfak robotuna koyun ve robottan geçirin.
3. Robottan geçirdiğiniz karışımı derin bir tencereye alın. Üzerine toz şeker, tuz, limon tuzu ve içme suyunu ekleyin ve şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
4. Karışımı süzgeçten geçirerek sürahi veya kavanoza alın. Soğuk olarak servis yapın.

İlave şeker talebi nedeniyle, şekerin bir kısmını limonatayı süzdükten sonra ekledik. Şekeri karıştırma işlemini istek sahibi oğlum üstlendi. 
Notlar
Tarifteki su bardağı ölçüsü 200 ml.lik standart su bardağı.

Isıtma işlemi ve sıcak su kullanılmadığı için bu içeceği şeker yerine bal kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Balı azar azar ekleyerek damak zevkinize göre bir oran belirlemenizi öneririm. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder