9 Kasım 2015 Pazartesi

İrmikli Lokum (Sultan Lokumu)

Hem sütlü tatlıları hem de irmiği seven birisi olarak bir iki kez denediğim bu tatlıyı çok beğenmiştim. Hemen denemek istedim ama içinde krem şanti olduğunu öğrenince vazgeçtim. Geçenlerde yine aklıma geldi. Krem şanti kullanmadan yapılabilir mi diye düşündüm.


Pastalar için kullanılan süt tozu aklıma geldi. Kurutulmuş süt, krem şanti gibi bir kıvam verici olabilirdi. Tabi önce içeriğine bakmak gerekiyordu. Kahve kreması gibi içinde mısır şurubu dahil bir sürü katkı olan bir şeyse almayacaktım. Öyle olmadığını görünce bir paket aldım. İnsan bir yemeği yapmayı yeterince isterse uygun bir malzeme bulabiliyormuş demek kiJ
Paketin içeriği bu şekilde.

Süt tozu, suçluluğu krem şantiden kesinlikle az bir malzeme. Kullanmayı öncelikle tercih ettiğim gruptan değil ama diğer alternatife göre daha tercih edilir. Blogu takip edenler bu kategoride birkaç malzeme kullandığımı biliyorlardır artık. Mısır şurubu içermeyen bisküvi ve krema bu grupta ilk aklıma gelen malzemeler. Sanırım başka da yok zaten.

Bu açıklamayı da yaptıktan sonra gelelim denemeye ve sonucuna. İrmikli lokum veya yaygın diğer ismiyle sultan lokumu gerçekten pratik bir tarif. Ben krem şanti kullanmadığım için şeker miktarını kendime göre ayarladım, tabi diğer malzemeleri de. Tatlıyı yaptığım gün arkadaşlarımız geldi ve herkes beğendi. Ama tatlının bir numaralı hayranı unvanını oğlum kimseye kaptırmadı.  

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (30 civarında lokum için)
130 gram irmik (Yaklaşık 8 yemek kaşığı)
250 gram toz şeker (1,5 su bardağı)
600 ml. süt (3 su bardağı)
100 gram süt tozu (tepeleme 5 yemek kaşığı)
Servis için
1 su bardağı Hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı toz tarçın
30 civarında fındık


Yapılışı
1. Bir tencereye irmik, toz şeker ve sütü koyun ve orta ateşte kaynayana kadar karıştırın.

2. Ocaktan aldığınız tencereyi soğuması için bir kenarda bekletin. Yaklaşık yarım saat sonra süt tozunu ilave edin ve mikserle karışım bütünleşene kadar bir-iki dakika çırpın.

3. Tencerenin kapağını kapatıp soğuması için buzdolabında iki saat bekletin.
4. Bir kaseye su koyun. Ellerinizi sık sık ıslatarak soğuyan karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayın.
5. İki adet tabağa Hindistan cevizini paylaştırın. Tabaklardan birine tarçın ekleyin ve karıştırın. İrmik toplarının yarısını sadece Hindistan cevizine, diğer yarısını da Hindistan cevizi-tarçın karışımına bulayın.
6. Servis tabağına aldığınız topların ortalarına birer fındık yerleştirin ve hafifçe bastırarak lokum şekli almasını sağlayın.

Notlar
-İrmikli lokumu çekilmiş fıstık, file badem gibi çok çeşitli malzemeyle kaplayabilirsiniz. Ortasına kuruyemiş yerine çikolata ekleyebilirsiniz. Çikolatalı tercih ederseniz, karışımı Hindistan cevizine buladıktan sonra parmağınızla ortasına bastırıp, o boşluğa çikolatalı fındık kreması koyabilirsiniz.

- Çocuklar istemediği için koyamadım ama bu tatlıya limon veya portakal kabuğu rendesi çok yakışacaktır. 

Burma bebeklerimi bu tabağın yanında dekor olarak kullanmayı çok seviyorum:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder