30 Kasım 2015 Pazartesi

Tahin Pekmezli Kurabiye

Tahin pekmezli kurabiye bizim ofisin elden ele dolaşan tariflerinden bir tanesi. Tarifin sahibi arkadaşımız artık emekli oldu ama tarif aktarılmaya devam ediyor. Bu kadar sevilen, üstelik pratik olan bu tarifi ben de denemek ve arşive kaydetmek istedim.



Tahin ve pekmez birlikte mutfağımızın güçlü ikililerinden. Güçlerini kurabiyeye de yansıttıklarını söylemek yanlış olmaz sanırım. Tahin, tereyağı ve zeytinyağının birlikte kullanıldığı bu kurabiyeler yağ yönünden zengin. Ağızda dağılan kıvamını da buna borçlu zaten.
Blogu takip edenler yemeklerde sıvı yağ olarak sadece zeytinyağı kullandığımı bilir. Ben bu kurabiyeleri de zeytinyağıyla hazırladım. Ama üç yağın birleşiminden oluşan kurabiyede zeytinyağı ağır gelir diye düşünenler olabilir. Öyle düşünenler için önerim, ayçiçek veya fındık yağı kullanmaları.
Son bir not da kurabiyelerin üst malzemesiyle ilgili. Tarifin orijinalinde ceviz kullanılıyor ve bence ceviz bu kurabiyeye gerçekten yakışıyor. Ama ne yazık ki çocukların cevizi sade olarak yemeyi tercih ediyor, keke ve kurabiyeye konulmasını istemiyorlar. O yüzden ben susam kullandım ki o bile bir noktada protesto edildi. Oğlum sade hazırlamamı isteyince yarısına susam koymadım. Sizde böyle çekinceler yoksa ceviz kullanmanızı öneririm.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (30 kurabiye için)
Hamuru için
125 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
100 ml. tahin (1 küçük çay bardağı)
50 ml. üzüm pekmezi (Küçük boy çay bardağının yarısı)
100 ml sıvı yağ
1 yumurta sarısı
80 gram toz şeker (1 küçük boy çay bardağı)
1 paket kabartma tozu
300 gram un (Yaklaşık 3 su bardağı, kontrollü kullanıyoruz)

Üzeri için
1 yumurta akı
3 yemek kaşığı susam

Yapılışı
1. Fırını 170 derecede ısıtın.
2. Un hariç bütün hamur malzemelerini bir kapta karıştırın.
3.Unu ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde ettiğinizde un eklemeyi bırakın.

4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve hafifçe bastırın.
5. Kurabiyeleri önce yumurta akına sonra susama buladıktan sonra yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aralıklarla dizin.

6. Önceden ısıtılmış fırında kurabiyelerin üstleri hafifçe kızarana kadar 15-20 dakika civarında pişirin.
7. Fırından çıkardığınız kurabiyeleri serin bir yerde soğutun. 
Not:

Kurabiyeleri fırından çıkardıktan sonra tercihen balkon gibi bir yerde veya serin bir zeminde soğutun. Dağılmamaları için tamamen soğuyana kadar tepsiden çıkarmayın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder