26 Ekim 2015 Pazartesi

Narlı Chia Pudingi

Uzun zamandır radarımda olan chia tohumunu mutfağa nihayet dahil ettim. Aztek uygarlığının mucize besini olarak bilinen chia, nane ailesine mensup bir bitki. Tohumları görünüm olarak mavi haşhaşı andırıyor. Chia tohumu son dönemde sağlıklı beslenme akımlarının öne çıkan besinlerinden biri. Yüksek omega 3 ve lif içeriği, su tutma özelliği, protein, vitamin ve mineral bakımından zengin oluşu bu bitkiyi sağlıklı beslenme diyetlerinin gözdesi haline getiriyor. Suyla temas ettiğinde jelleşen chia tohumları bu özelliği sayesinde uzun süre tok tutuyor.



Chia tohumlarıyla denediğim ilk tarif puding oldu. Doğru kıvamı tutturabilmek için bir-iki deneme yaptım. Internette gördüğüm chia pudingi tarifleri çoğunlukla sütle yapılıyordu. Ben kıvam açısından yoğurt da kullandım. İlk denemede bal, ikinci denemede pudra şekeriyle hazırladım. Ballı olanı daha çok beğendim. Isıtılmadığı sürece tatlılarda bal kullanmayı tercih ediyorum.

Narlı chia pudingini geniş sayılabilecek bir grubun beğenisine sundum. Pazar kahvaltısı için ferahlatıcı ve hafif bir tatlı olarak beğenildi. Ama görünce insanın hemen kaşığa sarılmak istediği bir tatlı olmadığını da söylemem gerek. Arkadaşlardan bazıları görüntüsünü yadırgadı. İçinde tohum olan bir karışımdan nasıl bir tat alacaklarından emin olamadılar. Bu süre içinde kahvaltı sohbetinin konusu chia tohumu oldu, ben de bu besleyici ve sağlıklı gıdayla ilgili bilgilerimi aktardım. Bir ara kendimi ürün distribütörü gibi hissettim ama neyse:)

Chia tohumuna mutfakta geniş kullanım alanı bulmak mümkün. Kahvaltılık tahıl karışımlarına, çorbalara, salatalara eklenebilir. Meyve pürelerine karıştırılarak daha doyurucu hale gelmesi sağlanabilir. Bu arada ben salatada da denedim, gayet güzel oluyor. Tohumlar sıvıyla temas ettiğinde yumuşadığı için ağza gelmiyor, dolayısıyla kimse tohumları fark etmiyor. Chia tohumunu kullanmakta tereddüt yaşıyorsanız salataya karıştırarak denemeye başlayabilirsiniz.

(Bu tarif ilk kez yemek.com’da yayınlandı.)

Malzemeler (1 porsiyon)
2 yemek kaşığı (30 gram) chia tohumu
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı bal veya 2 yemek kaşığı pudra şekeri
200 ml. (1 su bardağı) süt

Servis için
3 yemek kaşığı ayıklanmış nar


 Yapılışı
1. Bir kasede yoğurt ve balı (ya da pudra şekeri) karıştırın. Sütü ekleyerek pürüzsüz bir kıvama getirin.
2. Sütlü karışımı pudingi servis edeceğiniz kavanoz veya cam kaseye alın, içine chia tohumu ekleyip karıştırın. Servis kabını üzerini kapak veya strech filmle kapatarak buzdolabına koyun.
3. Chia tohumlarının topaklanmaması için bir saat sonra pudingi bir kez daha karıştırın. Kabın ağzını yine kapatarak üç saat kadar (ya da bir gece) buzdolabında saklayın.
4. Pudingin üzerine nar tanelerini ekleyerek servis yapın.

Notlar
Bu pudingi sevdiğiniz başka mevsim meyveleriyle de hazırlayabilirsiniz.
Daha meyveli bir tat istiyorsanız pudingi dökmeden önce servis kasesinin dibine bir miktar meyve koyup, servis sırasında üzerine yine meyve ekleyebilirsiniz.

Birden fazla porsiyon hazırlayacaksanız önerim chia tohumunu her servis kasesine ayrı ayrı koymanız. Hepsini bir kapta hazırlayıp servis kaselerine boşaltınca tohumlar dengeli dağılmıyor ve pudinglerin kıvamı birbirinden farklı olabiliyor. 

Dekorasyon sponsorum Sancak ailesine teşekkürlerimle:)) Blogu düşünerek bu güzel tepsi ve örtüyü alan düşünceli arkadaşlarım olduğu için çok şanslıyım..

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder