16 Kasım 2015 Pazartesi

Siyez Bulguru Pilavı

Son dönem sağlıklı beslenme akımlarının gözdesi siyez bulguruyla nihayet tanıştım. Aslında epeydir bildiğim ve kullanmak istediğim bir gıda ama bir türlü fırsat bulup alamamıştım. Ben malzemeyi bulmayınca, malzeme beni buldu.


Doğal beslenme yolculuğuna birlikte başladığımız arkadaşım Pervin, siyez bulgurunu deneyip çok beğenmiş. Bana da getirdi eksik olmasın, izlenimleri ve pişirme önerisiyle üstelik:) Bana sadece denemek kaldı. Etrafınızda beslenmeye bakış açınızı paylaşan insanlar varsa yemek güzel bir etkileşim konusu olabiliyor. Bu konuda epey şanslı olduğumu söyleyebilirim. Yemeyi seven, doğal ve iyi beslenmeye özen gösteren çok arkadaşım var. Yeni bir gıdayla, tarifle veya yöntemle tanıştıklarında paylaşıyorlar. Bu etkileşimden kendi adıma çok şey öğreniyorum.

Buğdayın atası olarak bilinen ve genetik özellikleri günümüze kadar değişmeyen Siyez bulguruyla tanışma maceram böyle. Ülkemizde Kastamonu civarında yetişen Siyez bulguru, tam bir şifa deposu. Lif içeriği yüksek ve glisemik indeksi düşük bir tahıl türü. Folik asit yönünden zengin. Siyez bulguru, antioksidan özellikleriyle her beslenme diyetine uygun, sağlıklı bir tahıl. Birçok faydası arasında anne sütünü artırıcı özelliği olduğunu da öğrendim. Kısaca, sağlıklı beslenmek isteyen herkese uygun şifa deposu bir gıda.

Siyez bulguru, siyez buğdayının kaynatıldıktan sonra kurutulması ve kırılmasıyla yapılıyor. Bildiğimiz bulgura göre biraz daha sert. Piştikten sonra tane tane kalması çok hoşuma gitti. Sağlığa faydalı olmasının yanı sıra lezzetli olduğunu söyleyerek bu konudaki endişeye son vereyim:) Kendine has, güçlü bir lezzeti var ve son derece doyurucu.

Tarifi paylaşmadan önce pilavı iki kez denedim. Bu tahıla önce kendi tadıyla alışmak istediğim için pilava ekstra bir şey koymadım ama bu tür zenginleştirmeye uygun olduğunu söyleyebilirim. İlk aklıma gelenler haşlanmış nohut ve tavuk eti. Aslında pirinç ve bulgurla yapılan her pilavı siyez bulguruna uyarlamak mümkün.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (3-4 kişilik)
1 su bardağı Siyez bulguru ve bulguru ıslatmak için 2 su bardağı kaynar su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tepeleme çay kaşığı toz zerdeçal
1 tepeleme çay kaşığı toz kırmızı biber
1 diş ince doğranmış sarımsak
1 su bardağı domates suyu
1 su bardağı su
Tuz

Yapılışı
1. Siyez bulgurunu bir tencereye koyun, üzerine iki su bardağı kaynar suyu ekleyin ve 15 dakika beklettikten sonra suyunu süzün.
2. Pilavı pişireceğiniz tencereye zeytinyağını, zerdeçal ve kırmızı biberi koyun, orta ateşte yağı kızdırın. Doğranmış sarımsağı ekleyip hafifçe kavurun.
3. Süzülmüş bulguru tencereye ekleyin, bir-iki dakika kadar arada karıştırarak kavurun.
4. Tencereye domates suyu ve suyu koyun. Pilavın tuzunu ayarlayın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte suyunu çekene kadar 15-20 dakika civarında pişirin.
4. Pilav suyunu çektikten sonra ocağı kapatın ve en az 15 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.

Notlar
- Pilavı zeytinyağı yerine aynı miktarda tereyağı kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

- Domates suyu, kışlık domates sosunun süzgeçten geçirilmiş hali. Sosunuz yoksa veya kullanmak istemezseniz bir yemek kaşığı salçayı sarımsakla birlikte kavurarak kullanabilirsiniz. Salça kullanmayı tercih ederseniz iki su bardağı su eklemeyi unutmayın. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder