3 Kasım 2015 Salı

Agua de Horchata (Pirinç Sütü)

Agua de Horchata yani pirinç sütü, serbest çağrışım sonucu öğrendiğim bir tarif. Geçenlerde yaptığım narlı chia pudingi için chia tohumunun besleyici özelliklerini araştırırken, agua fresca adı verilen İspanyol ve Güney Amerika mutfağına özgü bir içecek türüne denk geldim. Agua fresca neymiş diye bakarken öğrendiklerim beni pirinç sütüne kadar getirdi.


Agua fresca İspanyolca soğuk su anlamına geliyor. Çeşitli meyveler, tohumlar ve yemişlerle hazırlanan bu içecek grubunun bir üyesi de pirinç sütü. Neden bilmiyorum, agua frescayla ilgili okuduklarım arasında dikkatimi en fazla çeken pirinçli hali oldu. Pirinçle bir içecek hazırlama fikri ilginç geldi. Pirinçli içeceğin adının Agua de Horchata olduğunu öğrenince aramalarımı ona yoğunlaştırdım. Sırf meraktan çok sayıda pirinç sütü tarifi okudum. Okudukça deneme isteğim arttı. Pirinç sütü Meksika mutfağında oldukça sevilen bir sokak içeceğiymiş. Ama evde hazırlanamayan sokak yiyecekleri grubundan değil. Yapımı son derece pratik.

Yeterince inceleme yaptıktan sonra, içime en çok sinen şu tarifi biraz değiştirip, bizim ölçülere uyarladım. Ve hiç gitmediğim yerlerin lezzetlerini evimin mutfağında deneme olanı sağlayan internet teknolojisine teşekkürlerimle hemen denemeye geçtim. Bir yere gitmek, oranın mutfak kültürünü yerinde gözlemlemek özel ve değerli bir tecrübe tabi ki ve benim de imkanlarım ölçüsünde yapmaya çalıştığım bir şey. Ama bu yeni lezzetleri tanımanın tek yolu değil. Instagramda gördüğüm bir yemek fotoğrafı, bir restoran incelemesinde konu edilen bir isim sayesinde kaç yemek fikri aklıma girdi hatırlamıyorum. Bir isimden veya görüntüden yola çıkarak dünya mutfaklarına, farklı gıdalara ilişkin birçok şey öğrendim. Mutfakta yeni şeyler denemeyi seven benim gibi birisi için, sanal dünya kesinlikle ufuk açıcı.

Pirinç sütüne dönecek olursak, genellikle yaz içeceği olarak görülmesine rağmen baharatlı tadıyla bence her mevsimde tüketilebilir. Tanıdık bir içeceğe benzetmek gerekirse en uygunu soğuk salep olacaktır sanırım. Bizde genel olarak beğenildi, bir kokteyl tabanı olarak kullanma fikri bile geldi. Gerçi çocukların hepsine hitap etmedi ama baharatlı tatlar söz konusu olduğunca çocuklardan fire normal.

Tarçın, yıldız anason ve karanfil aromasıyla pirinç sütü bana yılbaşını hatırlattı. Yılbaşı zamanı farklı bir ön ikram olarak düşünülebilir.

Daha tarife geçemedi demezseniz, bir de son notum var:) Yaklaşık yarım kilo pirinci süzdükten sonra atmaya kıyamadım. Kalan kırık pirinci önce suyla biraz kaynatıp, sonra süt ve şeker ekleyerek sütlaç yaptım.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (3 litre içecek için)
540 gram (3 su bardağından iki parmak fazla) beyaz pirinç
2,5 litre oda ısısında içme suyu
3 adet çubuk tarçın
2 adet yıldız anason
5 adet karanfil
700 ml.  (3,5 su bardağı) süt  
1 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
350 gram (2 su bardağı) toz şeker

Servis için
Toz tarçın

Yapılışı
1. Pirinci ve içme suyunun yarısını, malzemelerin tamamını alacak bir kavanoz veya derin tencereye koyup blenderla pirinçler hafifçe kırılana kadar bir-iki dakika çekin.

2. Kırılmış pirinç karışımının üzerine kalan suyu, tarçın çubuklarını, yıldız anasonları ve karanfilleri ekleyin. Kabın ağzını kapatıp oda ısısında en az 12 saat bekletin.

3. Pirinç karışımını süzgeçten geçirerek başka bir kaba aktarın. Süt, vanilya ve şekeri ekleyin ve şeker eriyene kadar karıştırın.
4. Pirinç suyunu soğuması için buzdolabına kaldırın.
5. Soğuyan içeceği toz tarçın ve arzuya göre buz küpleriyle servis edin.

Notlar
Tarifteki su bardağı ölçüsü 200 ml.lik standart su bardağı.
Pirinç suyunu servis etmeden önce her defasında karıştırın veya kabı çalkalayın. Servis sırasında toz tarçını mutlaka ekleyin çünkü tadına çok şey katıyor.
Bu içeceği şeker yerine balla hazırlayabilirsiniz.

Süt yerine Hindistan cevizi sütü kullanırsanız vegan diyetine uygun bir içecek yapabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder