28 Aralık 2013 Cumartesi

Süt Reçeli (Cajeta)



Son günlerde yemek bloglarında sık rastladığım tariflerden biri süt reçeli ya da orijinal adıyla dulce de leche. Beğenerek takip ettiğim yemek bloglarından nurlumutfakta denk geldim bu tarife. Nursen Hanım işi bir adım ileriye götürüp, süt reçeliyle yapılan bir muffin tarifi bile paylaştı sitesinde. Süt reçeli tarifini daha sonra başka bloglarda da gördüm. 

Neymiş bu süt reçeli diye bir internet araması yaptım. Süt reçeli bir Güney Amerika tatlısı. Kaynağı Arjantin olmakla birlikte, Güney Amerika kıtasının hemen her ülkesinde küçük farklılıklarla yapılıyor ve çok seviliyor.

 



Sütü ve sütlü tatlıları seven birisi olarak ben de yapmak istedim bu tatlıyı. Ama bu kadar denenmiş bir tarifi, bir farkla sunmanın hoş olacağını düşündüm. O farkı da tarifi yabancı sitelerde araştırırken buldum. 

Süt reçeli Meksika’da keçi sütüyle yapılıyor ve adına cajeta deniyor. Ben tatlının Meksika versiyonunu denemeye karar verdim. Böylece, giderek genişleyen Türkçe süt reçeli literatüründe küçük bir farklılık olsun istedim:)

Keçi sütü dışında diğer malzemeler aynı. Çocukların nasıl tepki vereceğini bilemediğimden vanilya veya tarçın çubuğu koymadım. Sizler isterseniz bunlardan birini seçerek kullanabilirsiniz. 

Şeker miktarı Türkçe ve yabancı sitelerde genellikle 1 su bardağı olarak veriliyor ama ben biraz azalttım. Bir çay bardağı şeker kullandım ve bu miktar gayet yeterli geldi. 

Süt reçelini bu sabah kahvaltıda denedi bizimkiler; kızım ne olduğunu pek anlamadığından olsa gerek, denemek istemedi. Onun en sevdiği kahvaltı tatlısı tereyağlı ballı ekmek ve bunun dışında pek bir şey yemek istemiyor. Oğlum ve eşim ise severek yediler. Evin dörtte üçünün beğenisini kazandığı için süt reçeli, “belirli aralıklarla yapılacak tatlılar” kategorisine girdi diyebiliriz.

Malzemeler
1 litre keçi sütü (İnek sütü de kullanabilirsiniz tabi)
1 çay bardağı toz şeker
1 çay kaşığı (silme) karbonat

            Yapılışı
1. Oldukça derin bir tencereye süt ve şekeri koyup kaynatın.

Ölçüsü yazılı tencere kullanmak işime yaradı. Başlangıçta süt 1 litre eşiğinde.

2. Süt kaynayınca karbonatı atın ve taşma ihtimaline karşı ocağın altını biraz kısın. 
Karbonatı ekleyince süt tencerenin ağzına kadar geldi.

3. Sütü orta ateşte ara ara karıştırarak pişirin.
4. Sütün rengi ilk aşamada beje dönecek. Bu esnada birkaç dakikalık aralıklarla karıştırın.
5. Sütün kıvamı koyulaşıp, rengi açık kahverengiye dönene kadar aralıklarla karıştırarak pişirmeye devam edin.
6. Süt tencerenin iyice dibine indiğinde ve sulu muhallebi kıvamına geldiğinde ocağı kapatın. (Benimkinin bu kıvama gelmesi 1 saat 20 dakika kadar sürdü.)

 Ölçü yazılarına dikkat.Piştiğinde 1 litrenin çok altındaydı.

7. Tatlıyı cam bir kavanoza alıp oda ısısına getirin. Daha sonra kavanozun kapağını kapatıp buzdolabında saklayın.

Notlar
- Benden önceki arkadaşların tecrübelerinden yararlanarak tatlıyı fazla koyulaştırmadan altını kapattım. Çünkü süt reçeli piştikten sonra da bir miktar koyulaşıyor.

Bu fotoğrafı akışkanlığı hakkında bir fikir vermesi için koydum. Buzdolabında bir gece bekledikten sonra akışkan ama ekmeğe sürülebilir koyulukta oluyor. 

Notlar:
- Karamel tadının baskın olmasını istemediğim için de tatlıyı fazla koyulaştırmadan ocaktan aldım. Çünkü ne kadar çok ocakta tutarsanız karamel tadı baskınlaşıyor. Benimkinde karamel tadı yoğun olmadığı için oğlumun beğendiğini düşünüyorum.
- Tencerenin boyutu gerçekten önemli. 1 litre süt kullanılmasına rağmen, ben 4,5 litrelik derin bir tencere kullandım. Buna rağmen karbonatı koyduktan sonra süt tencerenin ağzına kadar geldi. Hemen altını kısıp, taşmasını engelledim.
-Bu tatlıyı ekmeğin üzerine sürüp, çocuklara kakaolu fındık kreması niyetine yedirebilirsiniz. Ayrıca, pancake ve pişi gibi kahvaltılık çeşitlerle de tüketilebilir.


Son yapışımda süt reçelini birkaç dakika daha ocakta tuttum, kıvamı biraz daha yoğun oldu. Siz de kıvamı kendi tercihinize göre ayarlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder