1 Aralık 2013 Pazar

Hangi Sebzeleri Haşlarken Elma Kabuğu Kullanmak Gerekir?



Karnabahar, brokoli, lahana gibi faydalı sebzeleri kışın bol tüketmek gerektiğini hepimiz biliriz. Ama bu sebzeleri sevmek çoğu insan için zordur.
Gerçi kendimi hemen ayırayım, ben sebze-sever sıfatını tam anlamıyla hak ettiğimi düşünürüm. Kereviz, enginar, pırasa, karnabahar, brokoli, börülce gibi akla gelebilecek tüm sebzeleri severim. Bunları sevdiğimden yerim, sırf faydalı oldukları için veya çocuklar alışsın diye değil. 


Neyse benim istisnai sayılabilecek durumum bir kenara, bu sebzelerin sevilmemesinde önemli etkenlerden biri de pişirme sırasında ortaya çıkan baskın koku sanırım. Karnabaharın ya da brokolinin piştiği bir mutfağa girip de kokuyu hissetmemek mümkün değildir.
İşte bugün bu sorunun çözümü sayılabilecek bir püf noktası keşfettim. Sevmeyen insana karnabaharı sevdirecek mucize bir reçeteden bahsetmiyorum tabi ama en azından bu tür sebzelerin pişerken çıkardığı rahatsız edici kokudan kurtulmanın mümkün olduğunu öğrendim. Çözüm basit ve yine mutfaktan: Elma kabuğu.
 Bu püf noktasını ilk denediğim sebze karnabahar oldu. Karnabahar salatası yapmak için haşladığım karnabaharların suyuna bir elmanın kabuğunu ekledim. Mutfağa yayılan kokudan eser yoktu.
Şimdilik sadece karnabaharda denedim ama bence elma kabuğu, pişerken koku yayan bütün sebzelerde kullanılabilir. Sadece haşlarken değil, yemeklerini yaparken de. Elmanın kabuğunu bölmeden soyarsak, yemek piştikten sonra çıkarması da kolay olur diye düşünüyorum. 


Karnabaharın kokusuz haşlanmasını sağlayan elmayı kareye almamak olmaz:)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder