22 Aralık 2013 Pazar

Kolay Börek



Bu bir tanıdık tarifi. Orijinal adı sufle böreği. Mutlaka bu isimle zaten çoğu kişi tarafından biliniyordur ama benim bildiğim bir börek çeşidi değildi. 

Orijinal adı farklı olsa da, hazırlanışının son derece pratik olmasından dolayı “Kolay Börek” adı bence bu hamur işine yakıştı .
          


Geçenlerde topluca bir araya geldiğimizde arkadaşım bu börekten getirdi ve hepimiz çok beğendik. Özellikle arkadaşımın oğlunun böreğe düşkünlüğü beni etkiledi. Oğlum için beslenmeye bir çeşit olabilir diye düşünerek tarifini aldım.

Bütün malzemeleri bütünleştiği ve içinde maydanoz olmadığı için çocukların severek yiyebilecekleri bir börek bu. Küçük dilimler halinde kesilince güzel atıştırmalık oluyor çocuklar için. Bu arada böreği pişirirken neden sufle böreği adının verildiğini de anladım. Pişerken biraz kabarıyor. O yüzden tepsi büyüklüğüne dikkat etmek lazım. Ben 30 cm.lik cam fırın tepsisi kullandım tam oldu, daha küçük bir tepsi olsaydı taşabilirdi.


Malzemeler (30 cm.lik yuvarlak cam fırın kabı için)
125 gr. tereyağı (Yaklaşık 5 yemek kaşığı)
3 yufka
3 yumurta
250-300 gr beyaz peynir (ben 300 gr kullandım)
1,5 su bardağı süt (300 ml.)
1 çay kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Tuz

Yapılışı
1. Tereyağını eritin ve soğumaya bırakın.
2. Yufkaları elinizle küçük parçalara ayırın.
3. Böreğin tüm malzemelerini alacak geniş bir kasede ( kek karıştırma kabı gibi) yumurtaları çırpın. Üzerine küçük parçalar halinde böldüğünüz peyniri, tuz ve baharatları, soğumuş tereyağını ve sütü ekleyip karıştırın.
4. Yufkaları sıvı karışımın üzerine ilave edip karıştırın. Yufkanın tamamının harca bulanmasını sağlayın.
5. Karışımı tepsiye düzgünce yayın, kaşıkla üzerini düzeltin.

6. 180 dereceye ayarladığınız fırında üzeri kızarana kadar 40-45 dakika civarında pişirin.
7. Piştikten sonra fırından çıkarıp oda ısısında soğutun.

Notlar:
- Tuz miktarını peynirin tuzuna göre ayarlamak gerekiyor. Benim kullandığım peynir tuzlu olduğu için yarım tatlı kaşığı tuz yeterli oldu.
-  İsterseniz fırına vermeden önce böreğin üzerine susam, çörek otu veya kuru nane serpebilirsiniz. Bizde çocuklar sade tercih ettiği için ben eklemedim ama bu böreğe üçünün de yakışacağını düşünüyorum.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder