27 Mayıs 2013 Pazartesi

Pratik Şakşuka



       Karışık kızartmayı kim sevmez? Ama yapması zordur. Hele mutfağımızın sevilen mezelerinden şakşukanın yapımı insanı uğraştırır, etraf dağılır, sonrasında temizlemeye üşenilir vs. 




İki çocuklu, bir kedili yani yoğun bir hane olduğumuz için yemeklerin doğallığından sonra pratikliği de önemli benim için. Bu şakşukanın en cazip tarafı da pratikliği. Şurada tarifini paylaştığım fırında patates kızartması gibi, fırında şakşuka da hazırlaması kolay, yemesi de bir o kadar keyifli. Sebzeleri doğruyor, zeytinyağı ve tuzla harmanlıyor ve fırına veriyorsunuz.
Fırından çıkınca de üzerine sarımsaklı domates sosu. İşte bu kadar kolay. Bir de benim gibi doğrama işini nicer-dicer doğrayıcıyla yaparsanız, hazırlaması iyice kolay oluyor.
Aşağıda verdiğim ölçüler epey büyük sofralar için. Meze olarak 8-10 kişiye yetecek kadar şakşuka çıkıyor bu tariften. Siz ölçüleri kendinize göre oranlayabilirsiniz.

Malzemeler (8-10 kişilik)
2 adet patlıcan
4 adet orta boy patates
2 adet kabak
4 adet dolmalık kırmızı biber
Tuz
5 çorba kaşığı zeytinyağı
Sos malzemesi
6 domates
4-5 diş sarımsak
Tuz

Hazırlanışı
1. Patlıcanları kabuklarını soyup doğrayın, tuzla ovun ve üzerine patlıcanları geçecek su koyarak diğer malzemeler hazırlanana kadar bekletin.
2. Patatesi, kabağı soyup doğrayın, biberlerin çekirdeklerini çıkarıp doğrayın.
3. Patlıcanın suyunu süzün, bütün sebzeleri cam bir fırın kabına alıp tuzu ve zeytinyağını ekleyip karıştırın.
4. 200 derece fırında alt ve üstü açarak patatesler yumuşayana kadar pişirin.
5. Sebzeleri fırına verdikten sonra domatesleri ortadan ikiye bölüp bir sos tenceresine rendeleyin.
6. İnce doğradığınız sarımsakları ve tuzu ekleyip orta ateşte kıvamı biraz koyulaşana kadar 10-15 dakika civarı kaynatın.
7. Sebzeler piştikten sonra tepsiyi fırından çıkarıp domates sosunu ekleyin ve karıştırın.
Notlar
Bu yemeği hazırlamanın bir diğer yolu, ki arada o şekilde de yapıyorum, patatesi önceden fırına verip, yarım saat kadar pişirmek. Sonra bir tavada zeytinyağında diğer sebzeleri birkaç dakika soteledikten sonra, pişmiş patateslerini üzerine koymak. Diğer sebzeleri koyunca fırında beş-on dakika daha tutmak gerekiyor. Bu yöntemle iki aşamalı oluyor ama yine kızartmaya göre pratik bir hazırlama şekli. Tadı da gayet güzel oluyor. 




Hiç yorum yok :

Yorum Gönder