1 Ocak 2019 Salı

Portakal Posset


Yıla nasıl başlarsak öyle gider inancıyla yeni yılın ilk tarifi salata veya zeytinyağlı olur diye umuyordum ama yine bir tatlı var. Son bir ayı tatlı yaparak geçirdiğim için böyle olması normal tabi. İlk fırsatta sağlıklı beslenme kategorisine ağırlık vereceğim.


İngilizlerin panna cottası olarak bilinen posset, oldukça sade ve hafif bir tatlı. Benim sonradan eklediğim tarçın ve vanilya çubuğunu saymazsak üç malzemesi var: Krema, portakal ve toz şeker. Ayrıca hazırlaması da kolay, fazla vakit almıyor.

Bir e-posta bildirimiyle radarıma giren posset, aslında kökenleri eski çağlara uzanan bir İngiliz reçetesi. Sütün mayalı alkolle kestirilmesi ve baharatlarla çeşnilendirilmesiyle hazırlanıyor. O dönemlerde tedavi amacıyla kullanılıyor ve turunçgil içermiyor. Yakın zamanlarda Batılı şefler tarafından yeniden keşfedilen posset, limon ve portakalla tatlı olarak hazırlanıyor. Narenciyeyle kestirilen krema, şekerle tatlandırılıyor. Sonuç; sevmesi kolay ve son derece hafif bir tatlı.

Posset, akşam yemeği davetlerini sonlandırmak için ideal bir tatlı olur diye düşünüyorum. Hafif, porsiyonluk sunumuyla servis kolaylığı sağlıyor ve bir gün önceden hazırlanabiliyor.

Malzemeler (4 porsiyon)
400 ml şekersiz krema (2 kutu)
100 gram toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)
Yarım çay kaşığı toz tarçın
1 adet vanilya çubuğu (1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri kullanabilirsiniz.)
100 ml portakal suyu (Yarım su bardağı)
1 portakal kabuğu rendesi

Toz şeker ve portakal suyu ölçülerini somutlaştıralım:)


Yapılışı
1. Krema ve şekeri tencerede arada karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 3 dakika daha ocakta tutun.
2. Vanilya çubuğu kullanıyorsanız uzunlamasına ikiye keserek tohumlarını sıyırın. Sıyırdığınız tohum kısmını kullanacağız.
3. Ocaktan aldığınız tencereye portakal suyu, portakal kabuğu rendesi, vanilya ve tarçını ekleyin ve karıştırın.
4. Servis kaselerine paylaştırdığınız tatlıyı buzdolabında en az altı saat beklettikten sonra servis yapın. (Bir gece önceden hazırlayabilirsiniz.)

Not
Bu ölçülerden orta boy kuplarla dört porsiyon çıkıyor. Ben küçük kavanozlardan kullandım. Kup ölçüsünü yaklaşık 150 ml. olarak hesaplayabilirsiniz. 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder