8 Ocak 2019 Salı

Kohlslaw (Soslu Alabaş Salatası)


Uzun bir aradan sonra bu haftanın tarifi sağlıklı beslenme kategorisinden. Yılbaşı dönemi için yeni tatlı arayışlarına kendimi kaptırınca bir süredir tatlı tarifleri ekliyordum. Yılbaşı, bayram gibi dönemler beslenme açısından riskli olabiliyor. Güzel yemeklerin oluşturduğu sofraların tadını çıkarmak gerekiyor ama bu sürekli yapabileceğimiz bir şey değil. Neyse ki o dönemi atlattık. Yılbaşı tatlısı arayışı, tatlı bir anı olarak kalsın, ben de dengemi bulayım istiyorum.


2019’da sağlıklı beslenmeye alabaşla giriş yaptım. Alabaş ya da diğer adıyla kohlrabi lahana ailesinin şifali üyelerinden biri. Kendisiyle tanıştığımızdan beri mutfakta sık yer vermeye çalışıyorum. Salatalara ekliyorum, çorbasını yapıyorum, bazen öylece doğrayıp sofraya getiriyorum.

Bu defa alabaşı coleslawa uyarladım. Coleslaw, anavatanı Hollanda olan beyaz lahana salatası. Hollandalı göçmenlerle birlikte 19’uncu yüzyılda Amerika’ya geliyor ve epey popüler oluyor.  Amerika’dan da, özellikle kızarmış tavuk eşlikçisi olarak dünyaya yayılıyor. Coleslawun ana malzemesi beyaz lahana, tatlı kremalı bir sosu var.

Alabaşla coleslaw yapma fikri bana ait değil. Sağlıklı beslenme çevrelerinde alabaşla yapılan coleslaw epey popüler. Kohlrabi ismi de uyarlanarak salataya “kohlslaw” deniliyor.

Lahana veya alabaşla yapılan coleslaw çeşitlemeye uygun bir salata. Yanına kullanacağınız sebzeden tutun da baharatlara kadar geniş bir yelpazede malzeme kullanabilirsiniz. Ben salata fazla karışık olsun istemediğim için ekstra sebze olarak mor lahanayla yetindim. Sosunu da evdeki baharatlarla yaptım. Şeker yerine bal kullandım. Kohlslaw genellikle alabaşın rendelenmesiyle yapılıyor. Ana malzeme farkedilsin istediğim  için ben doğrayarak kullandım.

Salatanın ana malzemeleri alabaş ve mor lahana.

Malzemeler (6 kişilik)
2 adet orta boy alabaş (600-700 gram)
100 gram mor lahana (orta boy bir kase dolusu)
3 yemek kaşığı mayonez
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam muskat cevizi rendesi
Karabiber
Tuz

Servis için
Ceviz, arzu ettiğiniz kuru meyveler vs.

Yapılışı
1. İnce doğradığınız mor lahanayı bir kasede biraz tuzla ovun ve suyunu salması için 10 dakika civarında bekletin.
2. Kabuklarını soyduğunuz alabaşı ince halkalar halinde doğrayın. Halkaları ince çubuklar şeklinde kesin. Doğradığınız alabaşı temiz bir mutfak örtüsüne sararak bekletin.


3. Sos için bir kasede mayonez, süzme yoğurt, zeytinyağı, bal, sirke, muskat cevizi, tuz ve karabiberi karıştırın.
4. Mor lahananın suyunu elinizle sıkın.
5. Servis tabağına alabaş ve mor lahanayı koyun, sosunu ekleyin ve karıştırın. Üzerini ceviz ve arzu ettiğiniz kuru meyvelerle süsleyerek servis yapın.

Not:
- Salataya havuç rendeleyebilir, arzu ettiğiniz yeşilliklerle zenginleştirebilirsiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder