23 Ocak 2019 Çarşamba

Balkabaklı Humus


Humus, etsiz mutfağın gözde yemeklerinden biridir. Nohut, tahin ve baharatların birlikteliğinin ortya çıkardığı eşsiz lezzet için vejetaryen ve vegan beslenmenin yıldızı demek yanlış olmaz. Doyurucu ve besleyici olmasının yanı sıra pratikliği de humusun çok sevilmesinin nedenlerinden biri sanırım.


Bu kadar popüler bir yemeğin yeniden yorumlanması ve çeşitlemelere konu olması şaşırtıcı değil. Humus, ilave malzemelerle sıklıkla yeniden yorumlanıyor. Pancarlı, brokolili, enginarlı humus gibi çeşitleri yapılıyor.

Bu haftanın tarifi humusun balkabaklı çeşitlemesi. Avokadolu humustan sonra arşivime giren ikinci yorum. Balkabaklı humus, içindeki ekstra malzemeyi rengine pek yansıtmasa da lezzeti gayet yerinde bir çeşitleme oldu. Balkabağının yumuşak kıvamı ve tatlılığı, humusa hem lezzet hem de doku bakımından yakıştı.

Balkabaklı humus, yemeklerde meze olarak servis edilebileceği gibi sandviçlerin arasında veya ekmek üzeri atıştırmalığı olarak da kullanılabilir. Humusu hazırlarken nohut-balkabağı oranını üçe bir olarak ayarladım. Daha fazla balkabağı eklenebilir tabi ama bence humusta ana malzemenin nohut olması gerekiyor. Ekstra malzeme konuk oyuncu olarak düşünülmeli.

Malzemeler (6-8 kişilik)
125 gram soyulmuş balkabağı (3-4 küçük dilim)
150 ml su
300 gram haşlanmış nohut (Yaklaşık 2 su bardağı)
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1 çay kaşığı toz kimyon
1 diş sarımsak
5 yemek kaşığı tahin
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Tartısı olmayanlara fikir versin istedim. Kalınlığı 2-3 cm. olan balkabağı dilimlerinden bu miktarda kullandım.

Üzeri için
Zeytinyağı, toz kırmızı biber veya sumak vs baharat, nane yaprakları

 Yapılışı
1. Balkabağını küp şeklinde doğrayın, suyla birlikte tencereye alıp kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Gerekirse su ilave edin. Piştikten sonra soğuması için bekletin.
2. Mutfak robotu veya rondonun haznesine tüm malzemeleri koyun. Püre kıvamına gelene kadar çalıştırın.
3. Servis tabağına aldığınız humusun üzerine zeytinyağı gezdirin. Arzu ettiğiniz toz baharat ve nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.

Notlar:
- Humusu katı kıvamlı tercih ettiğim için sıvı malzemeleri ona göre oranladım. Siz daha akışkan olmasını isterseniz, zeytinyağı veya tahin miktarını kontrollü olarak artırabilirsiniz.
- Sarımsak tadının belli belirsiz olmasını istediğim için bir diş kullanmakla yetindim. Siz iki veya üç diş kullanabilirsiniz.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder