15 Ocak 2019 Salı

Mercimek Muffin


Kırmızı mercimek benim için mutfaktaki demirbaş malzemelerden biri. Çorbasının yeri zaten ayrıdır, köftesi ve püresini de aklıma geldikçe yaparım. Bu haftanın tarifi ise kırmızı mercimeğin farklı bir hali mercimek muffin.


Mercimek muffinin en önemli özelliği glütensiz olması. Muffin hazırlarken ana malzeme olarak sadece mercimek olsun istedim, un kullanmadım. İçinde un olmamasına rağmen peynir, tereyağı ve yumurta, malzemeleri gayet güzel bağladı. Doku ve kıvam yönünden buğday unuyla yapılan tuzlu muffinlerden pek farkı olmadığını söyleyebilirim.

Mercimek muffinin benim için en büyük işlevi ailenin geri kalanı mantı yerken onlara eşlik edebileceğim bir çeşit olması. Ev halkı mantı yerken benim tabağımda da yoğurtlu,salçalı soslu bir şeyler olunca sofra bütünlüğü sağlanıyor gibi düşünüyorum. Siz mercimek muffine istediğiniz öğünde farklı şekillerde yer verebilirsiniz. Çay saatlerinin yanı sıra kahvaltıya da yakışacak bir çeşit olarak düşünebilirsiniz. 



Malzemeler (Küçük muffin kalıplarında 12 porsiyon)
175 gram kırmızı mercimek (Yaklaşık 1 su bardağı)
3 su bardağı su
2 adet yumurta
50 gram tereyağı (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)
125 gram kaşar peyniri rendesi (Orta boy bir kase dolusu)
Yarım çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı toz zerdeçal
1,5 çay kaşığı toz kimyon
Yarım çay kaşığı toz karabiber
Tuz

Yapılışı
1. Mercimeği suyla birlikte bir tencereye koyun. Orta ateşte mercimek dağılıp suyunu çekene kadar pişirin. Gerekirse sıcak su ilave edin. Pişen mercimeği soğumaya bırakın.
2. Tereyağını eritin ve soğumaya bırakın.
3. Soğuyan mercimeğin olduğu tencereye yumurtayı kırın, diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
4. Muffin kalıplarını bir fırın tepsisine dizin. Karışımı kalıplara paylaştırın. Kalıpları tamamen doldurmayın, üst kısımda birer santimetre boşluk bırakın.
5. 180 derece fırında muffinler kızarana kadar 20-25 dakika civarında pişirin.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder