25 Aralık 2018 Salı

Tarçınlı Rulo


Aralık ayı blog için tatlı zamanı, umarım mahzuru yoktur. Yılbaşı öncesi hep böyle oluyor, havaların soğuması, yılbaşı hevesi derken insan kendini tatlılara meyletmiş buluyor.


Bu haftanın tarifi de hem yılbaşına hem de kışa yakışan dünyaca ünlü bir tatlı. Kuzey Amerika kadar İskandinavya'da da popüler olan tarçınlı rulo. Hafif bir tatlı, bence kendi başına tatlılığı yeterli ama reçel, krema veya frosting tarzı bir destekle güçlendirilmesi de mümkün.

Tarçınlı rulo için yabancı bloglarda epey tarif aradım. Sonunda beğendiğim bir tanesine denk geldim. Mayalama süresi biraz uzundu, süreye tam uymak istedim. Ama sonuç istediğim gibi olmadı. Bizim evin sıcağından mı bilmiyorum, fazla yumuşak kalan hamur yayıldı. Görüntüsünün yaygınlığının dışında bir sorunu yoktu. Ev halkı severek yedi.

Görüntüsü de klasik tarçınlı ruloya benzer bir tatlı yapmak için kendi arşivime döndüm. En sık yaptığım mayalı hamur pizza. Pizza hamurunu şeker içerecek şekilde uyarladım. Yoğurma süresini uzattım, istediğim gibi bir hamur oldu. Yayılmadı ve piştikten sonra da yumuşaklığını korudu.

Malzemeler (12 adet rulo için)
450 gram un (Yaklaşık 4,5 su bardağı)
1 tutam tuz
50 gram toz şeker (4 yemek kaşığı)
200 ml. ılık süt (1 su bardağı)
100 ml. zeytinyağı (Yarım su bardağı)
1 paket hazır maya

İçi için
50 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
50 gram toz şeker (4 yemek kaşığı) 
2 tatlı kaşığı toz tarçın

Üzeri için
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
1. Yoğurma kabına un ve tuzu alın ve karıştırın.
2. Bir kasede ılık süt, zeytinyağı, toz şeker ve mayayı şeker eriyene kadar karıştırın.
3. Unun ortasına havuz açın. Sıvı karışımı birkaç seferde una ekleyin. Unu kenarlardan ortaya doğru elinizle alarak hamuru toparlayın. Hamuru beş dakika kadar yoğurun.
4. Yoğurma kabının üzerini strech filmle kapatın. Hamuru oda ısısında bir saat mayalanmaya bırakın.
5. Bir saat sonra hamuru çıkarıp beş dakika daha yoğurun. Üzerini tekrar kapatın ve yarım saat daha mayalanması için bekletin.
6. Tezgahın üzerini hafifçe unlayın. Hamuru kabaca bir dikdörtgen oluşturacak şekilde merdaneyle yarım santimetre kalınlığında açın.
7. Yumuşak tereyağını fırçayla kenarlarda bir santimetre boşluk kalacak şekilde hamurun üzerine sürün. Önceden karıştırdığınız şeker-tarçın karışımını tereyağının üzerine serpin.


8. Hamuru uzun kenarından tutarak gevşek olmayan bir rulo yapın. Hamuru 12 parçaya bölecek şekilde kesin.

9. Yağlı kağıt serdiğiniz bir kare veya yuvarlak derin fırın kabına ruloları dik olarak yerleştirin. tepside 20 dakika daha mayalanması için bırakın. Mayalama süresinin son 10 dakikasında fırını 180 derecede ısıtın.

10. Önceden ısınmış fırında ruloların üzeri kızarana kadar yarım saat civarında kontrollü olarak pişirin. Pişen ruloları oda ısısında soğumaya bırakın. Ilıkken üzerilerine pudra şekerin eleyin.



Notlar
- Tarçınlı rulonun klasik pişirme şekli yuvarlak kalıp değil, kare veya dikdörtgen bir fırın kabında yan yana dizilerek pişiriliyor. Benim cam kek kalıbım yuvarlak olduğu için onu kullanmak istedim. 24 santimetrelik kalıba ruloları dizdiğimde kenarlarda boşluk kaldı. O boşluk piştikten sonra kalmıyor, mayalı hamur, pişerken de esniyor.
- 450 gram una sıvı miktarı tam geldi ama yine de kontrollü olarak eklemekte yarar var. Bazen unun niteliğinden bazen de ortam koşullarından aynı gramajdaki malzemelerle farklı sonuçlar alınabiliyor. O yüzden sıvı malzemeyi una azar azar eklemenizi öneririm.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder