3 Ekim 2017 Salı

Peynirli Kabak Çubukları

Videolu bir tarifte geçen sene denk geldiğim peynirli kabak çubuklarını denemeyi aklıma koymuştum. Geçen hafta nihayet fırsat buldum. Görüntüsü içeriğine dair pek ipucu vermeyen, lezzetli bir garnitür oldu.


Orijinaline şuradan ulaşabileceğiniz tarifi bizim malzemelerle biraz değiştirdim. Tarifin orijinalinde parmesan kullanılıyor. Parmesan artık ülkemizde bulunuyor ama hem iyisine denk gelmek zor hem de gerçekten pahalı. Bizim peynirlerimiz arasında parmesana yakın sonuç veren gravyer peyniri. Gravyer belki biraz daha keskin ama miktarı ayarlayarak aşılamayacak bir sorun değil. Parmesanlı tariflerin en ünlülerinden pesto sosu da gravyerle yapıyorum sorun olmuyor.

Tarifteki mozzarellaya ise dokunmadım çünkü artık kendisi ülkemizde ulaşılabilir fiyatlarla üretiliyor. Üstelik bu tür tarifler ve özellikle pizza için rendelenmiş olanı satılıyor. Ben de bu tarifte rende mozzarella kullandım.

Yine orijinal tarifteki çedarı ise çıkardım. Çedarın gerçeği pahalı, burger peyniri olarak satılanlar ise oldukça katkılı. Zaten onlar tam erimiyor bildiğim kadarıyla.

Sonuç olarak, peyniri erişilebilir alternatifleriyle değiştirdim. Bir de baharat ekledim. Muskat cevizinin bu tarife yakışacağını düşünüyordum, öyle de oldu.

Kabak çubuklarını evde ilk Emre denedi ve çok beğendi. Yanına domatesli bir sosla harika oluyor. Domates, peynirin sertliğini dengeliyor.

İçinde kabak olduğunu söylemezseniz, yiyen kişinin anlaması zor. İki çeşit peynir, tadı daha çok etkiliyor, kabak gibi çekingen, kendini belli etmeyen bir sebze öne çıkamıyor.

Kabak suyuyla ilgili bir not ekleyip tarife geçeceğim. Bu tarif için kabağın sulu olmaması gerekiyor, o yüzden temiz bir mutfak havlusunun içinde suyunu sıkıyoruz. Ve kabak sulu bir sebze olduğu için epey su çıkıyor. Ben kabağın suyunu bir kaseye sıktım ve limon ekleyerek içtim, tadını da çok beğendim. Kabak suyunun tadı gerçekten hafif. Bunu da "israf etmiyoruz" notu olarak paylaşmak istedim.

Malzemeler (6 kişilik)
4 adet orta boy kabak
100 gram gravyer peyniri
1 adet yumurta
1 çay kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 tutam muskat cevizi rendesi
Tuz
Pişme sırasında
100 gram mozzarella peyniri (Kaşar peyniri de kullanabilirsiniz.)

Yapılışı
1. Kabakların sap kısımlarını kesip, kabuğunu soyun. Temiz bir mutfak bezinin üzerine rendeleyin. Rendelenmiş kabağı bezin içinde sıkarak suyunu çıkarın.


2. Bir karıştırma kabında gravyer peynirini rendeleyin. Suyunu sıktığınız kabağı, yumurtayı, tuz ve baharatları ekleyin ve karıştırın.
İki parmak eninde, avuç içi ebatlarında bir parça gravyer yaklaşık 100 gram geliyor.
3. Bir fırın tepsisinin tabanına yağlı kağıt yerleştirin. Kabak karışımını tepsiye alın ve elinizle bastırarak dikdörtgene yakın bir şekilde yayın. Eşit yayılmasına, yükseklik farkı olmamasına dikkat edin.

4. 180 dereceye ayarladığınız fırında karışım sertleşip hafif kızarana kadar yarım saat civarında pişirin.

5. Mozzarella peynirini rendeleyin. Fırından aldığınız karışımın üzerine mozzarella peynirini serperek tekrar fırına koyun. Eklediğiniz peynir kızarana kadar fırında pişirmeye devam edin. (5-10 dakika civarında sürüyor.)

6. Üzeri kızarınca fırından alın. Düzgün dilimler elde etmek için kenardaki düzensiz parçaları keserek ayırın. Geri kalan dikdörtgeni uzunlamasına ikiye bölün. İkişer santimetre kalınlığında parçalar halinde kesin.

7. Yanıda domates sosu veya arzu ettiğiniz başka bir sosla servis yapın.

Not

Bu ölçülerden yaklaşık 16-18 çubuk çıkıyor.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder