10 Ekim 2017 Salı

Siyez Unlu Çikolatalı Kurabiye

Anadolu'nun geleneksel buğdayı siyezi biraz kapsam dışı kullanmış olabilirim ama biz bu kurabiyeyi çok sevdik. Tarifi paylaşana kadar birkaç kez yaptım. Ve her seferinde yoğun ilgiyle karşılandı.


Yoğurma gerektirmeyen ve hazırlaması oldukça pratik çikolatalı kurabiyeleri Jamie Oliver'in çavdar ekmekli kurabiye tarifinden uyarladım. 24Kitchen'da beş malzemeli tarifler paylaştığı bir programda gördüm. Çavdar ekmeğiyle kurabiye yaptığını görünce siyez unuyla denemek istedim. Çavdar ekmeği kadar kıvamlı olmamasına rağmen siyez unu tarife uydu.

Orijinaline şuradan ulaşabileceğiniz tarifte yöntemi de uyarladım. Benim versiyonumda bütün hazırlık tek kase içinde olup bitiyor. Krema torbası kurabiyelerin büyüklüğünü ayarlamayı kolaylaştırıyor ama kaşıkla da yapabilirsiniz. Bu vesileyle ben de ilk kez silikon krema torbasını denedim. Hem doğa dostu hem de işlevsel bir ürün. Yıkayarak yeniden kullanabiliyorsunuz. Krema torbalarını kullandıktan sonra atmak içime sinmiyordu. Silikon torbayı pazarda görünce aldım, işe yarıyor. Temizlenmesi de zor değil, kolayca yıkanıyor.

Malzemeler (24 civarında kurabiye için)
100 gram bitter çikolata
100 gram tuzsuz tereyağı
1 tutam tuz
2 adet yumurta
50 gram toz şeker (Yaklaşık 3 yemek kaşığı)
125 gram siyez unu (1 su bardağından bir parmak fazla)

Yapılışı
1. Fırını 200 derecede ısıtın. Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt yerleştirin.
2. Çaydanlık gibi bir kabın içerisine az miktarda su koyun ve kısık ateşte kaynatın.
3. Isıya dayanıklı cam bir kaseyi çaydanlığın üzerine oturtun. Küçük parçalara böldüğünüz çikolatayı kaseye koyun ve arada karıştırarak benmaride eritin.
4. Eriyen karışımı ocaktan alın. Küp şeklinde kestiğiniz tereyağını ve tuzu ekleyip, tereyağı eriyene kadar karıştırın.
5. Yumurtaları teker teker kırın. Her bir yumurtayı kırdıktan sonra karıştırın.
6. Karışıma toz şekeri ekleyin ve yine karıştırın. Son olarak unu ekleyin ve karışım bütünleşene kadar karıştırın.
7. Krema torbası kullanacaksanız torbayı derin bir kabın içine yerleştirin ve kurabiye karışımını torbanın içine boşaltın.
Krema torbasını  görüntüdeki gibiderin bir kabın içine yerleştirmek koyma işini epey kolaylaştırıyor. 
8. Krema torbasına koyduğunuz hamuru torbanın altına doğru itin. Torbayı tepsinin üzerinde gezdirerek aralıklarla kurabiye hamurunu koyun.

9. Önceden ısınmış fırında 10-11 dakika civarında pişirin. Fırından aldığınız kurabiye tepsisini serin bir yerde soğumaya bırakın. Kurabiyeler soğuduktan sonra kağıttan alarak servis yapın.



Not
- Bu tarifte siyez unu yerine tam buğday unu da kullanabilirsiniz.
- Kurabiye hamuru akışkan kıvamlı olduğu için hamuru yağlı kağıdın üzerine koyarken hızlı davranmakta fayda var. Bir kurabiyeyi bitirdiğinizde krema torbasının ucunu hafifçe kaldırırsanız, aralara dökülmesini engellemiş olursunuz.  
- Kurabiyeler fırından çıktıktan sonra tepsiden alınacak durumda olmuyor. Tepsiden almak için soğumalarını beklemek gerekiyor. 10 dakikalık pişme süresinin sonunda pişmemiş gibi durabilir ama fırın dışında bekleyince kıvamını alıyor. Bu yüzden fazla pişirmeyin. Fazla pişmesi durumunda kurabiye sertleşecektir. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder