17 Ekim 2017 Salı

Ev Yapımı Ricotta

Lor peynirinin İtalyan hali diyebileceğimiz ricottayı sonunda yaptım. Sonunda diyorum çünkü lor peynirini sık yapmama rağmen ricottayı şimdiye kadar denememiştim.


Lor peynirini sık yapmamın sebebi ise çoğunlukla peynir altı suyu. Hamur işlerine çok yakışıyor. Belki sütten az peynir elde ediliyor ama peynir altı suyu bu açığı kapatıyor. Pancake, kek, kurabiye gibi hamur işlerinde süt yerine peynir altı suyu kullanmak daha iyi sonuç veriyor.

Ricotta ve lor evde yapılabilecek en basit peynirler. Sütü kaynatıp kestiriyorsunuz, süzme işleminden sonra peyniriniz hazır. Bu tür taze peynirler, özellikle hafta sonu kahvaltılarına yakışıyor. Tuzsuz hazırlandığı için kahvaltının tatlılarıyla da tuzlularıyla da tüketilebiliyor. Mesela lor peyniri üzerine çörek otu serpip zeytinyağı gezdirdiğinizde lezzetli bir çeşit oluyor. Tatlı şeklinde kullanırken favorim lor peyniri-karadut reçeli ikilisi.

Ricottaya dönecek olursak, ben yumuşak kıvamlı yağlı bir peynir elde etmek istediğim için krema kullandım. Sütü kestirmek için hem limon suyundan hem elma sirkesinden yardım aldım. Tadı nötr olsun istediğim için tuz eklemedim.

Lor peyniri için çiğ süt kullanıyorum, ricotta için de öyle yaptım. Günlük sütle de hazırlanabilir tabi. Hafta sonu kahvaltılarınızı ev yapımı bir peynirle güçlendirmek isterseniz ricottayı denemenizi öneririm. Çıkan peynir altı suyundan da pancake gibi bir çeşit yaparsanız kahvaltınız daha da zenginleşir:) 

Malzemeler (220 gram civarında peynir için)
1 litre çiğ süt
400 ml. krema (2 kutu)
2 yemek kaşığı elma sirkesi
2 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı
1. Sütü ve kremayı çelik bir tencerede kaynatın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısarak beş dakika daha ocakta tutun.
2. Ocağı kapatıp 5 dakika bekletin. 5 dakika sonra limon suyu ve sirkeyi ekleyin. Bu aşamada süt kesilecek ve tanecikler oluşacaktır. Sütün tamamen kesilmesi için 15 dakika bekleyin.
3. Derin bir tencerenin üzerine plastik bir süzgeç yerleştirin. Süzgecin içine iki kat tülbent koyun. Kestirdiğiniz sütü tülbentin üzerinden boşaltın. 


4. Sıvı aşağıya aktığında tülbentin uçlarından tutarak sıkıştırın. Üzerine bir ağırlık koyarak bir saat daha süzdürün. (Ben buzdolabı poşeti içine yerleştirdiğim taşları kullandım.)

5. Orta boy bir kasenin içine strech filmi kenarlardan taşacak şekilde yerleştirin. Süzülmüş peyniri tülbentten kasenin içine alın. Kenarlardan çıkan parçalarla üzerini kapatın. Kıvamını alması için buzdolabında birkaç saat bekletin.
6. Servis yaparken kasenin üstündeki strech filmi kaldırın. Servis tabağını kasenin üzerine kapatıp ters çevirin ve strech filmi tamamen çıkarın. Dilimleyerek servis yapın.

Notlar
Bu tür taze peynirlerin kullanma süresi sınırlı. Buzdolabında saklayarak en fazla birkaç gün içinde tüketmenizi öneririm.
Peynir altı suyunun kullanma süresi biraz daha uzun. Cam kavanozlarda buzdolabında bir hafta kadar sakladığım oldu.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder