31 Ekim 2017 Salı

Pancar Kvas

Dünyanın çeşitli bölgelerinin öne çıkan fermente yiyecekleri var. Kvas, Doğu Avrupa’nın fermantasyon gözdesi ve o coğrafyada çok çeşidi yapılıyor. Moskova’da denediğim ekmek kvası, orada çok sevilen bir içecekmiş. Pancar kvas da bu kategorinin bilinenlerinden. Meyvelerle yapılan kvaslar da varmış ama onları denemedim.


Pancar kvas, fermente gıda değerinin yanı sıra mide yatıştırıcı, karaciğeri ve kanı temzileyici özellikleriyle bilinen bir içecek. Farklı şekillerde hazırlanabiliyor. Başlangıç mayası kullanılarak kısa sürede yapılabildiği gibi, maya konulmadan uzun süre bekletilerek de hazırlanabiliyor.

Fermente gıda grubunda denediklerim arasında en pratik bulduğum kefir. Pancar kvası pratiklikte kefirden sonra ikinci sıraya yerleştiriyorum:) Yapımı oldukça kolay, malzeme listesi sade. Kısa bir hazırlık ve üç günlük bekleme süresinden sonra içiliyor. Ayrıca aynı pancarlardan birkaç kez daha kvas yapmak mümkün, bu da onu bereketli bir tarif haline getiriyor.

Pancar kvasın görüntü olarak bizdeki şalgam suyundan ayırt edilmesi zor. Ben sarımsak eklemediğim için kvasın tadı şalgama göre daha yumuşak. Pancardan yapılıyor ama tatlı bir içecek değil, turşu suyu gibi tuzlu da değil. Ortada, nötr tabir edilebilecek bir tadı var.

Kvas deneyiminden çok memnun kaldım, bu işe devam edeceğim. Fermente gıdaları hazırlarken uyulması gereken kurallar pancar kvas için de geçerli. Kullandığınız malzemeler temiz olmalı, cam kavanozu kaynar suda sterilize etmelisiniz.

Başlangıç mayası olarak peynir altı suyu, kefir suyu veya yoğurt suyu kullanılabiliyor. 5 litrelik cam kavanoz için yarım su bardağı kadar başlangıç mayası yeterli. Ev yoğurdunu tülbente süzdürerek yoğurt suyu elde edebilirsiniz. Evde lor yapıyorsanız, peynir altı suyunu kullanabilirsiniz.

Malzemeler (3 litre içecek için)
2 kilogram kırmızı pancar
100 ml. (yarım su bardağı) peynir altı suyu (Yoğurt suyu veya kefir suyu da kullanabilirsiniz)
3 yemek kaşığı kaya tuzu
İçme suyu
5 litrelik cam kavanoz
Müslin bez veya tülbent

Yapılışı
1. Pancarları yıkayın. Tepe ve sap kısımlarını temizleyip yaklaşık ikişer santimlik küpler halinde doğrayın. (Doğal pancar kullanıyorsanız kabuğunu soymanıza gerek yok, doğal tarım ürünü değilse kabuğunu soyabilirsiniz. )


2. Cam kavanoza küp şeklide doğradığınız pancarları, tuzu ve peynir altı suyunu koyun. Kavanozun boyun kısmına gelene kadar içme suyu doldurun.

3. Kavanozun ağzını iki kat tülbent ile kapatıp, tülbenti sabitlemek için lastik geçirin. Tuzun karışması için kavanozu sallayın. Doğrudan güneş almayan bir yerde oda ısısında en az üç gün bekletin. (Daha güçlü bir tat için bekleme süresini bir haftaya kadar uzatabilirsiniz.)
4. Bekleme süresinin sonunda kavanozdaki içeceği başka bir kaba aktarın. İçecekten bir bardak kadarını kavanozda bırakın. Üzerine tekrar içme suyu ekleyerek yeniden fermantasyona bırakın. Aynı pancarlardan üç kez içecek elde ediliyor.
5. Süzdüğünüz kvası cam şişelerde buzdolabında saklayın.

Not

Kvastan kalan pancarları yiyecek olarak değerlendirebilirsiniz. Üzerine zeytinyağı, sumak ve limon suyu ekleyince pratik bir salata oluyor. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder