2 Mayıs 2017 Salı

Limonlu Bisküvi

Bazen öyle özel malzemelere denk geliyorum ki, tarifi onlar çağırıyor:) Bu haftanın tarifine ilham veren malzeme Çeşme limonu. Geçen sene Alaçatı Ot Festivali gezimiz sırasında orada yaşayan arkadaşım sayesinde keşfettiğim bir lezzet. Kabuğuyla bile yenebilen iri, şekilsiz bir limon. Ayrıcı özelliği kabuğunun altındaki beyaz kısmının acı olmaması. Kabuğu rahatlıkla yenebilen bu limon, mumlama gibi işlemlerden geçmediği için limon kabuğu içeren tariflerde kullanmaya uygun.


Geçen hafta sonu Urla Enginar Festivali gezimiz sırasında arkadaşım bu limonlardan yine buldu bize. Bu defa sezonun sonuna kalmışız, biraz aradık ama yine de valizimizde güzel kokulu, kalın kabuklu Çeşme limonlarıyla Ankara’ya dönmeyi başardık.

Geçen sene limonları salatalara kabuğuyla birlikte rendeleyip kullanmıştım. Kurabiye yapmak sonradan aklıma geldi ve o ara denk geldiğim bir tarifi  proje dosyasında sakladım. Dört malzemeli, sade bir limonlu bisküvi tarifi.

Oldukça pratik bu tarifin hazırlaması, pişirmesi yarım saati geçmiyor. Limonun sadece kabuğu kullanıldığı için aroması baskın değil. Çocukların rahatlıkla yiyebileceği bir kurabiye. İyi limon buldukça yapılacak tarif kategorisinden arşive girdi. Piyasadaki limonların büyük bölümü mumlama işleminden geçirildiği için, özellikle limon kabuğu kullandığım yiyeceklerde doğal limon tercih ediyorum. Çeşme limonuna erişmek kolay olmasa da, mumlanmamış limon bulmak zor değil.


Malzeme sponsorum Arzu’ya beni bu özel lezzetle tanıştırdığı için bir kez daha teşekkür ederek tarife geçiyorum.

Malzemeler (20 civarında bisküvi için)
110 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
175 gram un (2 su bardağından iki parmak eksik)
1 limon kabuğu rendesi
50 gram pudra şekeri (Yaklaşık yarım su bardağı)+ hamuru açmak için bir yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
1. Fırını 180 derece ısıtın.
2. Limon kabuğunu rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Limon kabuğu rendesi ve unu karıştırma kabına alıp karıştırın.
3. Karışıma yumuşak tereyağını ekleyin. Bu aşamada parmak uçlarınızla malzemeyi bütünleştirin ve ekmek kırıntısı görünümü almasını sağlayın.
4. Pudra şekerini ekleyin ve hamuru yoğurarak bütünleştirin. Hamur bir araya gelmeyecekmiş gibi görünebilir ama toparlanacaktır. O yüzden su veya süt eklemeyin.
5. Pudra şekeri serptiğiniz tezgahta hamuru merdaneyle yarım cm. kalınlığında açın. İstediğiniz kalıpla kesin.
6. Kestiğiniz parçaları yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.


7. Önceden ısıttığınız fırında kurabiyeler hafifçe kızarana kadar 8-12 dakika arasında kontrollü olarak pişirin.
8. Pişen bisküvileri fırından alın. Yağlı kağıdı tepsinin üzerinden alıp bisküvileri oda ısısında soğumaya bırakın.

Not

Orijinal tarifte 6-10 dakikada piştiği yazıyor ama benim fırınımda pişmesi 12 dakika sürdü. Fanlı pişirme kullanmadığım için olabilir. Fırının durumuna göre kontrollü pişirmekte ve altıncı dakikadan itibaren dikkatli olmakta fayda var. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder