23 Mayıs 2017 Salı

Karadutlu Kek

İlkbahar meyveleriyle hasret gidermeye çilek ve karadutla başladım. Geçen haftalarda çilekle bir hoş geldin tarifi paylaştım, şimdi sıra karadutta.

Karadutun meyve harici en yaygın tüketimi reçelidir sanırım. Reçelini sevsem de biraz uğraştırıcı bulduğum için şimdiye kadar denemedim. Ama kekinin uğraştırıcı bir tarafı olmadığını söyleyebilirim. Gayet pratik, az malzemeli bir kek. Aslında hamuru kekten biraz daha koyu oluyor. Karadut sulu bir meyve olduğu için kek hamurunu koyulaştırarak dengelemek istedim. Kekten çok kurabiye hamuruna yakın, koyu kıvamlı bir hamuru var.

Bloga ekleyene kadar keki üç kez pişirdim. Kekin gevrek olması için buğday unuyla birlikte pirinç unu kullandım. Glütensiz beslenenler sadece pirinç unuyla hazırlayabilir. Pirinç unu yoksa sadece buğday unu da kullanabilirsiniz. Bir keresinde öyle denedim ama ben pirinç unlu halini daha çok beğendim.

Malzemeler (20 cm.lik kare kalıp için)
2 adet yumurta
180 gram toz şeker (1 su bardağı)
100 gram tereyağı
3 yemek kaşığı yoğurt
120 gram buğday unu (1 su bardağı)
120 gram pirinç unu (1 su bardağı)
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı limon suyu
20 civarında karadut

Kalıbı yağlamak için
Tereyağı ve toz şeker

Yapılışı
1. Fırını 170 derecede ısıtın.
2. Karıştırma kabında yumurta ve toz şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpın. Küp kesilmiş tereyağı ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edin.
3. Unları, kabartma tozunu ve limon suyunu ekleyip mikserle karıştırın.

Hamurun kıvamını göstermek istedim:)

4. Karadutların sap kısımlarını ayıklayın, iri olanları bıçakla iki parçaya bölün.
5. Kek kalıbını tereyağıyla yağlayın ve toz şeker serpin. Karadutların yarısını kek kalıbının tabanına aralıklarla yerleştirin.

6. Kek hamurunu spatula yardımıyla karadutların üzerine yayarak koyun. Hamur kalıba yayıldıktan sonra karadutların kalanını aralıklarla hamurun üzerine yerleştirin. İçine fazla batırmadan karadutları elinizle hafifçe bastırın.

7. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yarım saat civarında pişirin. Kürdan testiyle pişmesini kontrol ettikten sonra fırından alıp oda ısısında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Not

Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml.lik standart su bardağı. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder