30 Mayıs 2017 Salı

Gökkuşağı Salatası (Avokado Soslu Salata)

Ne zamandır salata kategorisinden bir tarif paylaşmıyorum diye üzülüyordum, kısmet bugüneymiş. Bu salatayı Emre’nin doğum günü yemeği için yapmıştım. Annemin tepsi mantısının yanında sönük kalsa da kendi kategorisinde epey beğenildiğini söyleyebilirim.


Bir salataya isim vermek kolay değil takdir edersiniz,  ama ben ilk yaptığımda içimden geçen ismi kullanmak istedim. Salatayı o an elimin altındaki sebzelerle yaptım. Sosu için aklımda fikir vardı tabi. Avokado temelli salata sosları, özellikle davet yemekleri için uygun. Koyu kıvamlı sos, salatayı sulandırmıyor, ayrıca karıştırılmadan salatanın üzerinde servis edilince görüntüsü hoş oluyor. Tabi önceden karıştırmak da mümkün, artık nasıl isterseniz.  

Bu tarifte salata malzemeleri için ölçü vermiyorum. Servis edeceğiniz gruba veya sevdiğiniz sebzeye göre malzemeleri ayarlayabilirsiniz. Baharat ve kuruyemişleri de istediğiniz miktarda koyabilirsiniz. (Yine de baharatlarda temkinli olmakta yarar var.) Ben bu salatada hardal ve kişniş tohumları ile çiğ kaju kullandım. Kaju yerine ayçekirdeği veya kabak çekirdeği içi, hardal ve kişniş tohumu yerine susam ve çörek otu kullanabilirsiniz. Ama bulabiliyorsanız özellikle kişniş tohumunu kullanmanızı öneririm. Jamie Oliver’in bu kadar kullanmasının bir sebebi var diye düşünebilirsinizJ Ayrıca iki tohum da oldukça besleyici. Değişik baharatlarla tanışmak için vesile olarak görülebilir.

Bezelye, kaju ve avokadonun birleştiği gökkuşağı salatası oldukça doyurucu ve tek başına bir öğün olarak tüketilebilir. Zerdeçal, karabiber ve zeytinyağını birleştirmesi yönüyle de besleyici ve sağlıklı bir salata olduğunu belirtmeden geçmeyeyim. Son zamanlarda okuduğum pek çok kaynakta süper besinlerden biri olarak gösterilen zerdeçalın, zeytinyağı ve karabiberle birlikte tüketilmesi durumunda bio-yararlılığının katlanarak arttığı söyleniyor. Ben yoğurt ve kefirle zerdeçal-karabiber-zeytinyağı üçlemesini tüketmeye çalışıyorum. Salata da bu altın üçlüyü barındırıyor.

Malzemeler
Çiğ kaju
Hardal tohumu
Kişniş tohumu
Marul
Kapya biber
Yeşil dolmalık biber
Haşlanmış bezelye
Havuç
Mor lahana

Sosu için
1 adet olgun avokado
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz
Yarım çay kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı toz zerdeçal


Yapılışı
1. Sebzeleri yıkayın ve salata kurutucusunda veya temiz bir bez üzerinde kurutun.
2. Mor lahana ve marulu ince doğrayın. Havucu rendeleyin. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp ince şeritler halinde kesin.
3. Yapışmaz özellikli bir tavayı orta ateşte yağ koymadan ısıtın. Tava iyice ısındığında kişniş ve hardal tohumu ile çiğ kajuyu bir dakika civarında kavurun. Tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakın.


4. Sos için avokadoyu soyup çekirdeğini çıkarın. Tüm sos malzemelerini rondoya veya mutfak robotuna alıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın.
5. Sebzeleri, kaju, hardal ve kiniş tohumunu karıştırın. Arzu ederseniz sosu da bu aşamada karıştırabilirsiniz. Veya servis tabağına veya salata kaselerine paylaştırdıktan sonra sosu üzerine koyabilirsiniz.

Notlar
Sosun hepsini bir kerede kullanmazsanız, kapaklı bir cam kavanozda buzdolabında bir hafta kadar saklayabilirsiniz.

Baharatları ne kadar kullanmak gerektiği konusunda aklında soru işareti kalanlar için kendi ölçülerimi paylaşayımJ Kişniş ve hardal tohumunu birer tatlı kaşığı kullandım. 

Kışın bu salatayı beyaz lahana ve balkabağıyla da deneyeceğim. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder