9 Mayıs 2017 Salı

Yufkadan Muzlu Tartolet

Yufkadan tartolet yapma fikri, eskiden sık yaptığım mini pizzalardan devşirme. Yufka parçalarından hazırlanan minik çanakların içine pizza malzemesi konulmasıyla hazırlanan bu atıştırmalığı bir aralar çok yapardım. Uzun süredir yapmıyordum. Geçen hafta sonu aklıma gelince, farklı bir şey denemek istedim ve yufka çanakları tatlıya dönüştü.


Yufkadan tartolet yapmak bence minik tartlar hazırlamaktan daha pratik. Porsiyonluk görünümüyle göze hitap eden bir tatlı. Ayrıca çeşitlendirmeye de uygun. Ben içine erimiş bitter çikolata ve muz koydum. Beyaz çikolata ve çilekle de yapılabilir veya başka bir mevsim meyvesi düşünülebilir.

Tatlıyı yaparken tek endişem yemesinin zor olmasıydı. Çünkü pizza formunda yumuşak oluyor ama tartolet için çıtır olması gerekiyordu. O haliyle yemesi zor gelebilir diye düşündüm ama endişem yersiz çıktı:)  

Evde kalan yufkaları değerlendirebileceğiniz bir tatlı olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Tek yufka bile kalsa 8 tane mini turta hazırlamak mümkün.

Malzemeler (16 tane)

Tartoletler için
2 adet yufka
50 gram tereyağı
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Üst malzemesi
50 gram bitter çikolata
1 adet muz
1 paket şekersiz krema (200 ml)
3 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
1. Tereyağını eritin ve soğumaya bırakın.
2. Yufkaları üst üste tezgaha yerleştirin. Orta noktalarından enlemesine ve boylamasına keserek önce dört parçaya bölün. O parçaların her birini ikiye bölün ve toplam 16 adet üçgen elde edin.

3. Ilık tereyağının içine pudra şekeri ekleyip karıştırın.
4. Her bir yufka parçasını uzun kenarından başlayarak rulo yapın. Fazla gevşek olmamasına dikkat edin. Ortayı geçince rulonun iki ucunu birbirine doğru yaklaştırarak bir daire oluşturun. Birbirlerine yapışmaları için erimiş ılık tereyağından bir parça sürün. Açıkta kalan üçgen bölümü kaldırıp dairenin ortasına yerleştirin. Bu şekilde elde ettiğiniz yufka çanaklarını yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.




5. Fırça yardımıyla erimiş tereyağı-şeker karışımını tartoletlerin kenarlarına ve içlerine sürün.


6. 200 derece fırında yufka çanakları kızarana kadar pişirin. (Ben fanlı pişirme kullandım.)

7. Fırından aldığınız tartoletleri oda ısısında soğumaya bırakın. Bu arada bitter çikolatayı benmaride eritin ve ılımaya bırakın.
8. Yufka soğuduktan sonra fırçayla kenarlarına ve içerisine erimiş çikolata sürün. Çikolata sertleşene kadar bekleyin.
9. Muzu ince halkalar halinde doğrayın. Her bir halkayı ikiye bölün. Yarım daire şeklindeki muz parçalarını tartoletlerin içine yerleştirin.
10. Bir karıştırma kabında krema ve pudra şekerini koyu kıvam alana kadar mikserle çırpın. Tatlı kremayı uygun bir sıkma ucu koyduğunuz krema torbasına boşaltın. Kremayı tartoletlerin üzerine paylaştırın.
11. Tartoletleri buzdolabında iki saat beklettikten sonra servis yapın. 



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder