6 Haziran 2017 Salı

Çikolatalı Rulo Pasta ( Chocolate Swiss Roll Cake)

Çikolatalı rulo pastaya neden İsviçre keki denildiğini bilmiyorum ama epey ünlü bir tatlı. İçi krema dolgulu rulo pasta Batı mutfaklarında oldukça seviliyor. Krema dolgusu benim yaptığım gibi sade veya kakaolu olabiliyor. Rulo keki hazırladıktan sora iç kısmı çeşitlemeye imkan veren bir tatlı.


Benim rolü pastayla tanışmam Elif’in doğum günü vesilesiyle oldu. Doğum günü için daha önce yapmadığım bir pasta hazırlamak istedim. Serbest çağrışımlı bir arama yaparken Food Network’te programlarına denk geldiğim Pioneer Woman’ın tarifini gördüm. Ayrıntılı anlatılmış, yapılabilir bir tarife benziyordu. Gerçekten de öyleymiş.

Rulo pasta başlangıçta insanın gözünü korkutabilen bir tarif. Rulonun kırılması gibi endişeler oluyor. Ama ben hiçbir aksilikle karşılaşmadım. En önemli püf noktası keki fırından çıkarır çıkarmaz rulo yapmak. Bu sayede keke, ikinci kıvrılma işlemi için hafıza kazandırmış oluyoruz. Fırından çıkardıktan sonra hızlı hareket etme dışında bir karmaşıklığı yok. Ben aşağıda tarifi olduğu gibi çevirdiğim için gözünüze uzun ve karışık gelmesin diye söylüyorum bunları.

Gelelim değerlendirmelereJ Doğum günü çocuğu başta olmak üzere tadan herkes beğendi. Adı pasta ama çok hafif bir tatlı. Kahvaltıda bile servis edilebilir. Keki bulut gibi, kreması son derece hafif.

Rulo pastayı önümüzdeki günlerde başka dolgularla da denemek istiyorum. Koyu kıvamlı bir muhallebi ve muz dolgusu çok yakışacaktır diye düşünüyorum. Farklı versiyonlarını denedikçe, onları da paylaşırım.

Bu arada kekin altına serdiğim yağlı kağıdı önceden kesilmiş olanlardan kullanmadım. Tepsisin kenarlarından biraz yüksek olacak şekilde yağlı kağıdı kestim. Bu şekilde kek hamurunun tepsiye bulaşması gibi bir sorun olmuyor. Önceden kesilmiş yağlı kağıtlar 40 cm. uzunluğundaki dikdörtgen tepsi için yeterli gelmeyebilir.

Malzemeler (8 kişilik)

Kek için (30*40 cm. dikdörtgen fırın tepsisi için)
60 gram tereyağı (2,5 yemek kaşığı)
25 gr toz kakao
50 gr un (Yaklaşık yarım su bardağı)
Bir tutam tuz
4 adet büyük boy yumurta (Yumurtalar küçük olduğu için ben 5 tane kullandım)
100 gr toz şeker (Yaklaşık yarım su bardağı)
Tepsiyi yağlamak için
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Krema için
200 gram şekersiz krema (1 kutu)
50 gram pudra şekeri (4 yemek kaşığı dolusu)
1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri

Ganaj kaplama için
100 gram şekersiz krema (1 kutu kremanın yarısı)
120 gram bitter çikolata
1 yemek kaşığı süt

Yapılışı
1. Fırınınızı 220 derecede ısıtın.
2. Tereyağını bir cezvede eritip oda ısısında soğumaya bırakın.
3. Fırın tepsisine bir yemek kaşığı zeytinyağı koyup peçeteyle her tarafına yayın. Tepsinin kenarlarından biraz yüksek olacak şekilde bir yağlı kağıdı kesin ve tepsinin tabanına yerleştirin.

4. Un, kakao ve tuzu bir kaseye koyup karıştırın.
5. Çaydanlık gibi bir kaba bir-iki parmak yüksekliğinde su koyarak kaynatın.
6. Isıya dayanıklı cam bir kaseye yumurtaları kırın, toz şekeri koyun. Kaseyi çaydanlığın üzerine koyarak kısık ateşte mikserle sürekli çırpın. Yumurta sarılarının rengi açılıp karışım iki katı hacme çıkana kadar çırpma işlemine devam edin. (Ben süre tuttum, 4 dakika sürdü.) Kaseyi ocaktan alıp üç dakika daha mikserle çırpın.

7.  Ilık tereyağını karışıma ekleyin ve spatulayla karıştırın. (Bu aşamadan sonra mikser kullanmıyoruz ve hızlı hareket ediyoruz.) Kuru karışımı eleyerek ekleyin ve spatulayla katlayarak karıştırın.


8. Bütünleşen kek karışımını yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye boşaltın. Spatulayla tepsiye düzgün yayılmasını sağlayın. Tepsiyi tezgaha birkaç kez vurarak karışımı eşitleyin.

9. Sıcak fırında keki 5-6 dakika pişirin. (Benimki 6 dakika sürdü.)
10. Fırından aldığınız tepsiyi tezgaha koyun. Tepsinin üzerine bir yağlı kağıt kapatın ve tepsiyi ters çevirin. Tepsiyi aldıktan sonra kekin üzerinde piştiği yağlı kağıdı sıyırarak alın. Altta kalan yeni yağlı kağıtla keki kısa kenarından tutarak rulo yapın ve oda ısısında soğumaya bırakın.
11. Krema malzemelerini mikserle krem şanti kıvamına gelene kadar çırpın.
12. Oda ısısına gelen kek rulosunu açın. Spatulayla kremayı kenarlarda ikişer santim boşluk kalacak şekilde sürün. Yine kısa kenarından tutarak mümkün olduğunca sıkı bir rulo yapın. 


13. Ganaj kaplama için kremayı kaynama noktasına gelene kadar kısık ateşte ısıtın ama kaynatmayın. Tencerenin kenarlarında küçük baloncuklar olunca ocağı kapatın. Elinizle küçük parçalara böldüğünüz çikolatayı kremaya koyun ve eriyene kadar karıştırın. Çikolata eriyince sütü koyun ve bir kez daha karıştırın.


13. Tezgahın üzerine yağlı kağıt serin ve yağlı kağıdın üzerine tel bir ızgara koyun. Rulo keki bu ızgaranın üzerine yerleştirin ve kaşıkla ganaj kaplamayı kekin üzerine dökün. Oda ısısına gelince buzdolabına kaldırın. Buzdolabında bir saat beklettikten sonra dilimleyerek servis yapın. 

Küçük gruplar için  ideal bir doğum günü pastası olabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder