4 Nisan 2017 Salı

Limonlu Mereng Turtası

Limonlu mereng turtası biraz uğraştırıcı görünmekle birlikte, iyi bir zaman organizasyonuyla pratik bir şekilde yapabileceğiniz bir tatlı. Zaman organizasyonundan kastım, tatlıyı aşamalara bölerek hazırlamanız. Bu şekilde yapılınca okurken gözünüze göründüğü kadar zor olmadığını garanti edebilirim:)


Ben limon kremasını bir gün önceden hazırladım. Daha önceden de yapabilirdim çünkü limon kremasını buzdolabında bir hafta-10 gün kadar saklamak mümkün. Turtayı da merengden epey önce hazırladım çünkü birleştirme aşamasına tüm malzemelerin soğuk olması gerekiyor.

Tatlıda benim için yeni olan tek bölüm merengdi. Merengi fırında pişirmeyi istemediğim için benmari usulü yapılan İsviçre merengini tercih ettim. Merengi turtanın üst kısmına yerleştirdikten sonra yeni mutfak oyuncağım pürmüzle yaktım. En keyif aldığım bölüm burasıydı. Pürmüz yoksa tatlıyı yapamam diye düşünmeyin. Fırında da pişirilebilir. Biraz daha uzun sürer ama aynı sonucu elde edebilirsiniz. Pürmüzün kolaylığı bir-iki dakika içinde o yanık görüntüye ulaşabilmek.

İsviçre merengini koymak için üşenmeyip krema torbası kullansaydım tepecikli bir görüntü elde edebilirdim. Merengi kaşıkla koyduğım için benimki daha düz bir katman oldu. Ama bence böyle de güzel. Üstelik bu şekilde dilimlemesi daha kolay oluyor.

Malzemeler (25 veya 30 cm.lik turta kalıbı için)
Limon kreması için (Görüntülü anlatım için buraya bakabilirsiniz.)

Malzemeler
4 adet limonun kabuğu ve suyu
100 gram tuzsuz tereyağı
150 gram toz şeker (1 su bardağından 1 parmak eksik)
4 adet yumurta
Yapılışı
1. Limonları yıkayın ve rendenin ince tarafıyla kabuklarını rendeleyin. Limon kabuğunu derin rendelememeye, sadece sarı bölümünü almaya özen gösterin.
2. Kabuklarını rendelediğiniz limonları ikiye bölüp sularını sıkın. Sıktığınız limon suyunu süzgeçten geçirerek bir sos tenceresine koyun. Limon kabuklarını, toz şekeri ve birkaç parçaya böldüğünüz tereyağını ekleyin.3. Çaydanlık gibi bir kabın dibine birkaç parmak su koyarak ocağa alın. Su kaynayınca ocağın altını kısın ve mümkün olan en kısık ateşte tutun. Sos tenceresini çaydanlığın üzerine koyun ve çaydanlıktaki suyun tencereye temas etmediğinden emin olun.
4. Arada bir karıştırarak tereyağı ve şekeri eritin.
5. İnce ağızlı başka bir kaba yumurtaları kırın ve çırpın.
6. Bir elinizle çırpılmış yumurtaları azar azar damlatırken, diğer elinizle kremayı karıştırarak yumurtayı sos tenceresine ekleyin. Yumurtayı döktükten sonra iki-üç dakika daha karıştırın. Sonra 10-12 dakika, krema koyulaşana kadar arada karıştırarak su buharının üzerinde pişirin.
7. Metal bir yemek kaşığını kremanın içine sokun. Krema kaşığın arkasını kaplıyorsa istenilen yoğunluğa gelmiş demektir. Ocağın altını kapatın ve karışımı steril bir kavanoza boşaltın. Kavanozun ağzını strech filmle kapladıktan sonra kapağını kapatın. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında muhafaza edin.


Turta için
Malzemeler
300 gram un (Yaklaşık 3 su bardağı)
40 gram pudra şekeri (2 yemek kaşığı dolusu)
1 tutam tuz
150 gram küp kesilmiş soğuk tereyağı
1 adet yumurta
Yapılışı
1. Turta hamuru için un, pudra şekeri ve tuzu mutfak robotuna alın ve kuru malzemeyi bir kez karıştırın.
2. Soğuk tereyağını iki seferde karışıma ekleyin. Tereyağını ekledikten sonra robotu çok kısa süreli birkaç sefer çalıştırın. Bu aşamada hamur kumlu görünecek.
3. Yumurtayı ekleyin. Hamur bütünleşene kadar yine çok kısa sürelerle robotu çalıştırın. Elde yapıyorsanız parmak uçlarınızla hızlı bir şekilde hamuru bütünleştirin. Hamur bütünleşince strech filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.
4.Turta kalıbını tereyağıyla yağlayın.
5. Buzdolabından çıkardığınız hamuru iki parça strech film veya yağlı kağıt arasında merdaneyle turta kalıbından bir-iki santim büyük olacak şekilde açın.
6. Hamuru turta kalıbına yerleştirin. Kenarlardaki kısımları parmak uçlarınızla kalıbın kenarlarına gelecek şekilde yükseltin. Hamurun tabanına çatalla delikler açın. 
7. Hamuru kalıba yerleştirdikten sonra 10 dakikalığına tekrar buzdolabına kaldırın. Bu esnada fırını 180 derecede ısıtın.
8. Buzdolabından çıkardığınız turta hamurunun üzerine yağlı kağıt yerleştirin. Kağıdın üzerine bakliyat veya buğday koyarak tart ağırlığı oluşturun.
9. Önceden ısıtılmış fırında kenarları kızarana kadar 20-25 dakika civarında pişirin. Pişmenin son 5 dakikasında yağlı kağıt ve turta ağırlığı olarak kullandığınız malzemeyi çıkarın.
10. Pişen turta hamurunu oda ısısında soğutun.

İsviçre merengi için
Malzemeler
4 adet yumurtanın beyazı
125 gram pudra şekeri
Yapılışı
1. Çaydanlık ve sosluk gibi derin bir kabın dibine iki-üç santimetre yüksekliğinde su koyun. Suyu kaynatın.
2. Su kaynayınca ateşi mümkün olan en kısık konuma getirin.
3. Temiz bir karıştırma kabına yumurta beyazlarını ve pudra şekerini koyun. Kabı çaydanlığın üzerine yerleştirip el çırpıcısıyla mümkün olduğunca hızlı karıştırın. Pudra şekeri eriyene kadar merengi sürekli karıştırarak benmaride tutun. (Beş dakika civarında sürüyor)
4. Şeker eriyince kabı benmariden alın. Mikserle yüksek devirde karışım katılaşana kadar çırpın.


Turtayı birleştirmek için
1. Soğuk limon kremasını turtanın üzerine kaşıkla yayarak yerleştirin.
2. Merengi krema torbası veya kaşıkla limon kremasının üzerine koyun.
3. Varsa pürmüzle merengin üzerini yakarak pişirin. Pürmüz yoksa fan ayarında ısıttığınız 150 derece fırında mereng hafif kahverengi olana kadar pişirin.


4. Turtayı buzdolabında en az birkaç saat beklettikten sonra servis yapın. Mümkünse bir gece önceden hazırlayarak buzdolabında bekletin.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder