11 Nisan 2017 Salı

Peynirli Enginar Çanakları

Enginar, benim için baharın getirdiği lezzetlerden biri. Her sene enginarın tezgahlarda yerini almasını sabırsızlıkla bekliyorum. Bu seneden itibaren kendime bir enginar hedefi de belirledim: Her sene enginarla yeni bir tarif denemek. Peynirli enginar çanakları bu hedefe yönelik bir girişim:)



Bu yemeği hazırlarken internette gördüğüm bir tarifi uyarladım. Malzemeleri bize göre değiştirdim, oranları ayarladım. Hem peyniri hem enginarı sevdiğim için sonucu beğendim. Fırında pişen peynir dolgulu enginarlar göze gerçekten hoş görünüyor.

Peynirli enginar çanağını denediğime ve bu yıl için hedefi tutturduğuma memnunum ama enginar listesinde bir numaralı dolgu benim için hala nohut ve tahinle hazırladığım. Yine de değişik bir lezzet olarak arşivde bulunsun diye tarifi paylaşıyorum.

Tarif için benim peynir seçimim gravyer oldu. Tarifin orijinalindeki parmesana en yakın etkiyi verdiği için, parmesan alternatifi olarak hep gravyer kullanıyorum. Ama gravyer kimilerine sert gelen bir peynir. Siz isterseniz aynı miktarda eski kaşar veya taze kaşarla da hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler (6 porsiyon)
6 adet enginar çanağı
Yarım limonun suyu
100 ml. su
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam karabiber
Tuz

Peynir dolgusu için
150 gram gravyer (eski veya taze kaşar da kullanabilirsiniz.)
1 limon kabuğu rendesi
Yarım limonun suyu
2 yemek kaşığı mayonez
1 paket çam fıstığı (Dolmalık fıstık)

Yapılışı
1. Enginar çanaklarını tencerenin tabanına yerleştirin. Üzerine limon suyu, su, zerdeçal, zeytinyağı, karabiber ve tuzu ekleyip enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
2. Yüksek ateşte yağsız ısıttığınız bir tavada çam fıstıklarını bir-iki dakika kavurun. Soğumaya bırakın.
3. Dolgu için peyniri rendeleyin. Limon kabuğunun sadece sarı kısımlarını rendenin ince tarafıyla rendelerin. Dolgu malzemelerinin tamamını kasede karıştırın.
4. Pişen enginarları fırın tepsisine yerleştirin. Tepsinin tabanına enginarların pişme suyundan koyun.  
5. Dolgu malzemelerini enginar çanaklarına paylaştırın. 200 derece ısıttığınız fırında peynir kızarana kadar pişirin. Pişirme işlemini fırının üst tarafına yakın yerde gerçekleştirin.


Not

Enginarın pişme süresini kısaltmak için düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Bu şekilde daha az suyla pişecektir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder