14 Mart 2017 Salı

Yağsız Sünger Kek ( Yağsız Pasta Tabanı)

Şimdiye kadar yaptığım en iyi pasta tabanı bu oldu. Evde sık pasta yaptığım için çeşitli pasta tabanları kullanıyorum, yumuşak olan, daha sert olan veya bol tereyağıyla yaptığım pasta tabanları var. Hepsi belli tatlarla özellikle daha iyi gidiyor. Mesela tereyağlı olan, meyveli hafif pastalar için ideal bir taban.


Sünger kek ise her tür kremayla kullanılabilecek, dokusu ve yüksekliği pastada kullanmaya gayet uygun bir pasta tabanı işlevi görüyor. Tarifi paylaşana kadar üç kez yaptım (evet o kadar sevildi) ve iki farklı krema kullandım. İlk iki seferde geçenlerde tarifini paylaştığım karamel sosuyla yaptım, son seferde ise blogun eski tariflerinden pasta kremasını kullandım. Karamel sosu iki ölçü hazırladım. Kekin arasına da krema konulduğu için tek ölçü yetmeyecekti.

Yağsız sünger keki pasta kreması olarak kullanmak zorunda değilsiniz tabi. Hafif, bulut kıvamlı bir kek yemek isterseniz tek başına hazırlayabilirsiniz. Yumurta beyazıyla sarısının ayrı çırpılması, unun elenmesi işlemleri kekin içini havayla dolduruyor ve adına yakışır, yumuşacık bir kek oluyor.



Malzemeler (26 cm. kelepçeli kek kalıbından 8-10 kişilik)
6 adet yumurta (beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
250 gram toz şeker (Yaklaşık 1,5 su bardağı)
Yarım limonun suyu
 1 tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
250 gram un (Yaklaşık 2,5 su bardağı)
1 paket kabartma tozu

Yapılışı
1. Fırını 170 derecede ısıtın.
2. Yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırın ve iki adet ayrı çırpma kabına koyun.
3. Yumurta beyazlarını mikserle katı bir kıvam alana kadar çırpın.
4. Yumurta sarılarını şeker, limon suyu ve vanilyayla krema kıvamına gelene kadar çırpın. Bu aşamada da mikser kullanın. (Toz şekerin yumurtanın içinde erimesi yaklaşık 5 dakika sürüyor.)
5. Yumurta beyazlarını yumurta sarılarının içine iki seferde ekleyin. Artık mikser kullanmıyoruz. Tahta veya silikon bir spatulayla kenarlardan ortaya doğru alarak fazla karıştırmadan bütünleştirin.
6. Bu karışımın üzerine unu, üç parça halinde eleyerek ekleyin. Unun ilk bölümüyle birlikte kabartma tozunu da koyun. Her defasında spatula yardımıyla iki-üç hareketle karıştırın. Fazla karıştırmamaya özen gösterin.
7. Kek karışımını yağlayıp unladığınız 26 cm çapında kelepçeli bir kek kalıbına boşaltın.
8. Önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika civarında pişirin. Kürdan testiyle pişmesini kontrol ettikten sonra fırından alın.
9. Kek oda ısısına geldikten sonra kalıptan çıkarın.


İçinin süngerimsi dokusunu göstermeden duramadım:)

10. Sade olarak veya pasta kremasıyla servis yapın.  

Not

Sünger keki pasta tabanı olarak kullanacaksanız, pasta kesme teliyle enlemesine iki parçaya bölebilirsiniz. Bu telden yoksa kesmek istediğiniz yüksekliği belirleyip kekin birkaç yerine o yükseklikte yatay şekilde kürdan batırarak kürdanların üzerine büyük bir bıçakla kesebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder