21 Mart 2017 Salı

Cevizli Biber

Çeşnili biber ezmesi Anadolu ve Ortadoğu mutfağının sevilen bir eşlikçisi.  En çok kahvaltılık sos olarak kullanılıyor, acuka, muhammara gibi çeşitli isimlerle anılıyor. İçine konulan malzemeler bakımından çeşitlemeye uygun bir tarif. Benim yaptığım versiyonu Antakya mutfağı üzerine uzman bir isimden, sevgili arkadaşım Asuman Kerkez yani Tencere TV'den.


Asuman kısa bir süre önce Anneannemin Tenceresinden isimli bir yemek kitabı çıkardı. Bu dolu kitaptan denediğim ilk tarif cevizli biber. Daha önce Asuman’ın elinden cevizli biberi deneme şansım olmuştu, kitapta reçeteyi görünce kendim yapma fırsatını kaçırmadım.

Tarifi biraz kendime uyarladım. Yaptığım en önemli değişiklik, orijinal reçetedeki ekmek içini nohut unuyla değiştirmek oldu. Dolayısıyla benim versiyonum glütensiz. Ceviz miktarını azalttım. Çocuklar cevizin baskın olduğu tatları yadırgayabiliyorlar, o yüzden 100 gram daha az ceviz kullandım. Bir de rengi güçlendirmek için bir tatlı kaşığı biber salçası ekledim. Bunların dışında Asuman’ın reçetesine bağlı kaldım ve sonuç süperdi. Kullandığım biber fazla acı olmadığı için çocukların da rahatça yiyebileceği bir kahvaltı sosu oldu. Cevizli biber sadece kahvaltıda değil, akşam yemeklerinde meze olarak da servis edilebilecek bir eşlikçi.

Bu tarifi deneme isteğimin bir nedeni Urfa’dan gelen kurutulmuş biberlerdi. Bir süredir yemeklere de eklediğim bu biberlerin kendine özgü çok hoş bir lezzeti var. Ama elinizde kurutulmuş biber yoksa da bu sosu hazırlayabilirsiniz. Kitaptaki tarif notuna göre, biber yerine 3-4 yemek kaşığı biber salçası kullanabilirsiniz.

Nohut unu sosun içinde hissedilmiyor. Güzelce bütünleştiğini söyleyebilirim. Sizin glütensiz beslenme durumunuz yoksa orijinal tarifteki gibi iki dilim bayat ekmek içi kullanabilirsiniz.

Malzemeler (8 kişilik)
10 adet kurutulmuş kırmızı biber
150 gram ceviz içi
3 yemek kaşığı kullanmaya hazır nohut unu
1 yemek kaşığı ince rendelenmiş kuru soğan
1 yemek kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı toz kimyon
1 kahve fincanı (100 ml.) zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Üzeri için
Zeytinyağı, kuru nane ve ceviz içi

Yapılışı
1. Kırmızı biberlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip yarım saat bekletin. Yumuşayan biberlerin suyunu süzün. Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra iri parçalar halinde doğrayın.

2. Ceviz içini mutfak robotu veya rondodan geçirin. Üzerine diğer malzemeleri ekleyip sos kıvamına gelene kadar rondodan geçirin.

3. Sosu servis tabağına alın. Üzerine zeytinyağı gezdirin, kuru nane serpin ve ceviz içiyle süsleyin. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder