7 Mart 2016 Pazartesi

Polenta

Batı mutfağının sevilen garnitürü polentayı bizden bir lezzete benzetmek istesek sanırım en uygunu mıhlama olur. Mıhlama gibi polenta da ana malzemesi mısır olan bir yemek.


Mıhlamayı andırsa da polentanın bazı farklılıkları var. Her şeyden önce kullanım yeri farklı. Mıhlama daha çok kahvaltılık olarak tüketilirken, polenta garnitür olarak kullanılıyor. Ayrıca mıhlama mısır unuyla, polenta mısır irmiğiyle hazırlanıyor. Yani mısırın daha iri çekilmiş haliyle. Gerçi ben bu tarifte mısır irmiği yerine mısır bulguru olarak satılan bir ürün kullandım. Niyetim mısır irmiği almaktı ama mısır irmiğiyle unu arasındaki farkı anlayamadım. İkisi de ince çekilmiş gibi geldi. Öyle olunca hemen yanında göze daha iri görünen mısır bulgurunu seçtim. Polenta için doğru seçimin bu olduğunu düşünüyorum ama bana sorarsanız mısır unuyla da yapılabilir.

Kullandığım mısır ürünü.
Polenta, orijinal haliyle mısır irmiği, kaynar su ve tuzdan oluşan ve genellikle et ve balık yemeklerinin yanında tüketilen oldukça sade bir eşlikçi. Temel tarifi tereyağı ve peynirle zenginleştirmek mümkün, ben de öyle yaptım. Aslında su yerine tavuk suyu kullanarak iyice çeşitlendirilebilir. Aklıma geldi ama bu ilk denemem olduğu için konudan fazla sapmadım diyelim:)

Servis konusunda tercihim yabancıların “firm polenta” olarak adlandırdıkları şekillendirilmiş sunum. Polentayı şekillendirmek için fazla soğutmak gerekmiyor. Yağlı kağıdın üzerine döküldüğü andan itibaren hızla katılaşıyor ve yaklaşık 10-15 dakika içinde kesilecek kıvama geliyor. Tabağa püre gibi dökmektense dilimler halinde servis etmek daha güzel oluyor.

Son olarak  polentanın glütensiz bir garnitür olduğunu belirteyim. Buğday unu ve benzeri tahıl ürünleri içermeyen bu sade eşlikçi glütensiz beslenmek isteyenler için de uygun.



(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (8 kişilik)
4 su bardağı su
125 gram mısır irmiği veya bulguru (1 su bardağı)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz zerdeçal (Arzuya göre)
75 gram tereyağı (Yaklaşık 3 yemek kaşığı)
100 gram rendelenmiş eski kaşar peyniri (Yaklaşık 1 su bardağı)
Yapılışı
1. Polentayı pişireceğiniz tencereye su, zerdeçal ve tuzu koyun ve kaynatın. Su kaynayınca ocağın altını kısın ve mısır irmiğini ekleyin, yeniden kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca ocağın altını kısın ve arada karıştırarak 25 dakika pişirin.

2. Karışıma rendelenmiş peynir ve tereyağını ekleyip arada karıştırarak beş dakika daha ocakta tutun.


3. Tabanı ve kenarlarını yağlı kağıtla kapladığınız kare veya dikdörtgen bir servis tabağına polentayı dökün ve tabana yayılmasını sağlayın.

4. Karışım katılaşana kadar 15 dakika civarında bekledikten sonra, dilimler halinde keserek servis yapın.
Notlar
Polentayı bir seferde tüketemezseniz, buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tekrar kullanacağınız zaman fırında veya ızgarada ısıtarak sıcak servis edebilirsiniz.

Eski kaşar yerine  aynı miktarda parmesan, gravyer veya taze kaşar peyniri kullanabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder