29 Mart 2016 Salı

Brownie Cheesecake

Evimizin cheesecake tutkunu oğlum ne zamandır bu tatlıyı yapmadığıma işaret edince ihtiyaca cevap vermek istedim. İhtiyaca cevap verirken küçük bir farklılıktan zarar gelmez diye düşünerek bir süredir aklımdaki tariflerden brownie tabanlı cheesecake yapmaya karar verdim.



Daha önce yaptığım cheesecakeler bisküvi tabanlıydı. Bisküvi katmanının üzerine peynir, onun üzerine de meyveli bir pelte kullanarak hazırlıyorum bu tatlıyı. Taban brownie olunca iki katman yeterli olurmuş gibi geldi. Cheesecake üzerine eritilmiş çikolata gezdirmekten başka bir süslemeye ihtiyaç duymadı.

Brownie cheesecake, görücüye kahvaltı sonrası tatlısı olarak çıktı ve oldukça beğenildi. Kahve yanında keyifle tüketilebilecek bir tatlı. Aşağıda notlarda da yazdım ama burada bir kez daha hatırlatayım. Tatlıyı keserken dikkatli olmak gerekiyor. Ayrı yoğunluktaki iki katmandan oluştuğu için kesme işlemini iyi bir bıçakla yapmak önemli. Ben ilk dilimi keserken yavaş hareket ettim, tereddüdüm yüzünden alttaki brownie katmanı bölündü. Brownie katmanı kırılmasın diye bir büyük ve keskin bir bıçakla bir hamlede kesmek gerekiyor. Bunu da hatırlatmış olayım.

Yapımı biraz uzun gözükse de aslında oldukça kolay hazırlanan bir tatlı. Brownie pişerken cheesecake hazırlanıyor. Pişmesi iki aşamada toplamda 40 dakika civarında sürüyor.

Bu tatlı kahvaltı sonrasına, çay davetlerine olduğu kadar akşam yemeklerinin finaline de yakışacaktır diye düşünüyorum.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)



Malzemeler (10 kişilik)

Brownie Malzemeleri
200 gram tereyağı
150 gram toz şeker (1 su bardağından bir parmak eksik)
200 gram bitter çikolata
100 gram un (1 su bardağı)
3 adet yumurta
1 tutam tuz

Cheesecake Malzemeleri
3 adet yumurta
200 gram toz şeker (1 su bardağından 1 parmak fazla)
2 adet limonun kabuğu
1 yemek kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri
2 yemek kaşığı un
600 gram labne peyniri

Kalıbı Yağlamak İçin
1 yemek kaşığı sıvı yağ

Servis için
Eritilmiş bitter çikolata

Yapılışı
1. Brownieyi hazırlamak için 26 cm. çapında kelepçeli bir kalıbın tabanına yağlı kağıt yerleştirdikten sonra kalıbı kapatın. Kenarlardan taşan kağıtları kesin. Kalıbın tabanı ve kenarlarını sıvı yağla yağlayın.
2. Bir sos tenceresine küp şeklinde doğradığınız tereyağı ve toz şekeri koyun ve kısık ateşte yağ eriyene kadar arada karıştırarak ocakta tutun. Yağ eriyince küçük parçalar halinde böldüğünüz bitter çikolata ekleyin ve çikolata eriyene kadar kısık ateşte arada karıştırarak pişirin.
3. Sos tenceresini ocaktan alıp unu ekleyin ve spatulayla karıştırın. Sos tenceresini oda ısısına gelmesi için 10 dakika bir kenarda bekletin. Bu esnada fırını 180 derecede ısıtın.


4. Yumurtaları bir kaseye kırın ve tuzla birlikte çırpın. Yumurtaları diğer malzemelerin üzerine döküp spatulayla bütünleştirene kadar karıştırın. Brownie karışımını kelepçeli kalıba döküp önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika civarında pişirin. Karışımın kenarları sallanmayacak kadar katılaştığında fırından alın ve oda ısısına gelene kadar soğutun.

Yumurtaların pişmemesi için karışımı soğutmak gerekiyor.


5. Bu esnada cheesecake yıkayıp kuruladığınız limonların kabuklarını rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Bir karıştırma kabında yumurta, toz şeker ve vanilya özütünü krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Karışım bütünleştikten sonra un ve limon kabuğu rendesini ekleyip biraz daha çırpın.
6. Labne peyniri ekledikten sonra çırpmaya devam edin. Peynirin sıvı malzemelerle bütünleşmesine ve peynir parçaları kalmamasına dikkat edin
7. Oda ısısına gelen brownienin üzerine peynir karışımını dökün ve 180 dereceye ayarladığınız fırında 15-18 dakika, kenarları sallanmayacak hale gelene kadar pişirin. Fırını kapattıktan sonra yarım saat daha fırının içinde tutun.

8. Fırından çıkardığınız brownie cheesecake oda ısısına geldikten sonra, üzerini folyoyla kapatarak en az dört saat, mümkünse bir gece buzdolabında bekletin.
9. Tatlıyı kalıptan çıkarmadan önce kenarlarından ince bir kaşığın sapıyla geçerek kalıptan ayrılmasını sağlayın. Dikkatlice kelepçesinden çıkardığınız tatlıyı keskin ve büyük bir bıçakla dilimlere ayırın.
10. Arzuya göre üzerine eritilmiş çikolata gezdirerek ve yanında mevsim meyveleriyle servis yapın.

 Not

Bu tatlı birbirinden farklı yoğunlukta iki ayrı katmandan oluştuğu için kesme işlemi sırasında dikkatli olmakta fayda var. Büyük ve keskin bir bıçakla tek hareketle kesmek katmanlarını dağılmamasını sağlayacaktır. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder