23 Mart 2016 Çarşamba

Sandviç (Hamburger) Ekmeği

İlk ekmek deneyimini başarıyla atlatmış olmanın verdiği mutlulukla yazıyorum bu gönderiyi. Epeydir aklımda olan ev yapımı hamburger/sandviç ekmeği düşüncesini sonunda hayata geçirebildim. Projenin motivasyonu kızımın kreşinden, uzmanlık desteği ise annemden gelince tüm koşullar sağlanmış oldu.



Elif'in okulundan piknik notu geldi bu hafta. Çocuklar evden getirecekleri sandviç ve sütle bahçede piknik yapacaklarmış. Baharın gelişini müjdeleyen şeylerden biri de dışarıda yemek sanırım. Açık havada yenen yiyeceklerin tadı daha güzel geliyor insana.

Ekmek konusundaki deneyimim oldukça sınırlı aslında. Ekmek makinesi işlevini kaybetmesin diye yılda birkaç kez ekmek yapıyorum. Kendim yoğurup hiç ekmek yapmamıştım şimdiye kadar. Aslında oldukça kolaymış, mayalama için bekleme süreleri uzun ama onun dışında son derece pratik. Yoğurması beş dakika civarında sürüyor.

Ekmeğin klasik malzemelerinin dışında bu tarifte tek ekstra zeytinyağı. Sandviç ekmeği için süt ve yumurta da kullanıldığını biliyorum. Ben onları kullanmadım. Tam buğday unuyla yapsaydım yumuşak olması için süt ve yumurta eklerdim ama beyaz unla hazırladığım için tercih etmedim. Sonuçta yumuşak ve içi ekmek, dışı poğaça dokusuna sahip bir hamur işi ortaya çıktı.

Bence bu tür ekmeklerin yapımının püf noktası mayalama işlemi. O işlemde sabırlı olursanız sonuç alınıyor. Hamuru yoğurduktan sonra 1 saat, şekillendirdikten sonra da 45 dakika mayalamaya bıraktım.

Bu ekmeği sandviç ve hamburger yapımında kullanabileceğiniz gibi, kahvaltılık ekmek olarak da servis edebilirsiniz.



Malzemeler (Hamburger için 6, sandviç için 8 porsiyon)
350 gram beyaz un (Yaklaşık 3,5 su bardağı, hepsini birden kullanmayacağız)
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya (1 yemek kaşığı)
1 yemek kaşığı toz şeker
50 ml sıvı yağ (Yaklaşık dörtte bir su bardağı)
1 bardak (200 ml.) ılık su

Üzeri için
Bir yumurta sarısı
Susam

Yapılışı
1. Bir kaseye ılık su, şeker ve mayayı koyup tanecikler çözülene kadar karıştırın. Kabarması için 10 dakika bekletin. 
2. Üç su bardağı un ve tuzu yoğurma kabında karıştırın. Mayalı su karışımı ve sıvı yağı ekleyin ve  kenarlardan ortaya doğru elinizle karıştırarak yoğurun. Hamur cıvık kalırsa kalan yarım su bardağı unu kaşıkla ekleyerek toparlayın. Hamur toparlandığı zaman un eklemeyi bırakın. Beş dakika civarında yoğurun. Toparladığınız hamura işaret parmağınızla bastırın. Esniyor ve yavaşça yukarı çıkıyorsa hamurunuz hazır demektir.

3. Yoğurma kabının üzerini örterek ılık bir yerde bir saat mayalanmaya bırakın.
4. Mayalanan hamuru elinizle silindir şekline getirerek önce ortadan ikiye bölün. Hamburger yapacaksanız altı, sandviç için kullanacaksanız sekiz parça eşit büyüklükte sekiz parça elde edin.

5.  Böldüğünüz parçaları avuç içinizle yuvarlayarak düzgün şekil almasını sağlayın. Parçaları yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisinin üzerine aralıklarla yerleştirin.
6. Ekmeklerin üzerine fırçayla yumurta sarısı sürün ve susam serpin. Ekmekleri bu şekilde ılık bir yerde 45 dakika daha mayalanmaya bırakın.
7. Mayalanmanın son 10 dakikasında fırını 180 derecede ısıtın. Tepsi mayasını alan ekmekleri önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yarım saat civarında kontrollü olarak pişirin.
8. Pişen ekmekleri fırından alıp oda ısısında soğumaya bırakın.

Notlar
Ben 350 gram unun tamamını kullandım ama unun yoğun gelme ihtimali her zaman var. O yüzden son yarım bardağı kontrollü şekilde eklemekte fayda var.

Tarifteki su bardağı ölçüsü 200 ml.lik standart su bardağı.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder