16 Mart 2016 Çarşamba

Limon Pudingi Keki

Limon pudingi keki, dilimize çevrilince kendini ismiyle anlatmakta zorlanan bir tatlı. Batı mutfağının bol yumurtalı, az unlu custard türü tatlılarının başarılı bir örneği. Limonlu hafif tatlıları sevenlerin beğeneceğini tahmin ettiğim bir lezzet.



Bu tatlının bir diğer özelliği de sihirli keke benzerliği. Alt katmanı puding, üst katmanı kek gibi pişiyor. Tek bir hamurla iki ayrı katmanlı bir tatlı hazırlayabiliyorsunuz. Bu tatlı da türünün diğer örnekleri gibi yemek kimyasının etkileyici özelliklerini sergiliyor. Yumurta sarıları alttaki yoğun ve limon kreması tadındaki tabakayı oluşturuyor. Yumurta beyazı ve un da üste çıkarak kek kıvamını veriyor. Yapımı sihirli kekten daha pratik, bekleme süresi yok. İster fırından çıkardıktan sonra sıcak, ister ılık, isterseniz de buzdolabında bekleterek soğuk bir tatlı şeklinde servis edebilirsiniz.

Ben fotoğraflamak için ayırdığım ve evimizde artık "çekim tabağı" diye nitelendirilen kaptaki sıcak halini beğendim. Gerçi kalıptan çıkarmak için 20 dakika kadar bekledim, dolayısıyla tam sıcak değildi. Oğlum her halini sevdi ama buzdolabında beklemiş olanını özellikle beğendi.

Tarifi paylaşırken bütününü görüntüleyebilmek için, özellikle de tatlının katmanları belli olsun diye kalıptan çıkardım ama bu şart değil. Fotoğraf çekmek gibi bir durumunuz yoksa sufle kaplarından ayırmadan da tatlının tadını çıkarabilirsiniz. Eğer kalıptan çıkarmak isterseniz sufle kaplarını yağladıktan sonra unlamanız ve piştikten sonra sabırlı olmanız gerekecek.

Porsiyonluk hazırlanması ve hafifliği nedeniyle bu tatlının yemek davetlerinin finaline yakışacağını düşünüyorum. Güçlü bir akşam yemeğini hafif bir tatlıyla noktalamak isterseniz limon pudingi keki tavsiye ederim.


Malzemeler (200 ml.lik sufle kaplarında 6 porsiyon)
4 adet orta boy yumurta (Beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
50 gram tereyağı (Yaklaşık 2 yemek kaşığı)
250 ml. süt
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
5 yemek kaşığı limon suyu
175 gram toz şeker (1 su bardağı)
50 gram un (Yaklaşık 2,5 yemek kaşığı)
Bir tutam tuz
Malzeme listesinin görsel hali.
 Yapılışı
1. Tereyağını eritin ve soğumaya bırakın.
2. Altı adet sufle kabını tereyağıyla yağlayın.
2. Fırını 180 derecede ısıtın.
3. Yumurtanın sarılarını ve beyazlarını iki ayrı karıştırma kabına kırın.
4. Yumurta sarılarının üzerine erimiş soğumuş tereyağı, süt, limon kabuğu rendesi ve suyu, un ve toz şekeri ekleyip pürüzsüz bir karışım olana kadar mikserle çırpın.
5. Yumurta beyazlarını bir tutam tuzla birlikte katılaşana ve küçük tepecikler oluşana kadar mikserle çırpın.
6. Çırpılmış yumurta beyazını tahta veya plastik bir spatulayla yumurta sarısı karışımının üzerine ekleyin ve nazik bir biçimde kenarlardan ortaya doğru katlayarak yumurta beyazlarını karışıma yedirin.

7. Karışımı sufle kaplarına paylaştırın.

8. Kapları derin bir tepsiye dizin, sufle kaplarının yarısına gelecek kadar sıcak suyu (yaklaşık 2-3 parmak) tepsiye dökün. Önceden ısıtılmış fırında keklerin üzeri altın sarısı bir renk alana kadar 30-35 dakika civarında pişirin. (Kapları fırına koyduktan sonra benimkiler tam 35 dakikada pişti. 30. dakikadan itibaren dikkatli olmakta fayda var.)

Notlar:
Kullanacağınız yumurtalar büyükse üç adet yeterli olacaktır.
Yumurta sarılarıyla beyazlarının karışmasını engellemek için her birini önce küçük bir kaseye kırmanızı, ondan sonra karıştıracağınız kaplara koymanızı öneririm. Bu şekilde bir aksilik olursa bütün karışım ziyan olmamış olur.

Yukarıda da yazdım ama gözden kaçma ihtimaline karşı bir kez daha hatırlatayım. Tatlıyı kalıptan çıkararak servis etmek isterseniz, kapları yağladıktan sonra unlamanız gerekir. Kalıptan çıkarmak için kekin oda ısısına gelmesini bekledikten sonra kenarlarını bir tatlı kaşığının sapıyla gevşetin. Tatlının üzerine servis tabağını kapatarak ters çevirin.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder