29 Şubat 2016 Pazartesi

Elmalı Ters Yüz Kek

Elmalı ters yüz kek, videolu tarif sitelerinden birinde gördüğümde hemen dikkatimi çekti. Üzerindeki karamel renkli elma parçalarıyla göze hoş görünen bu kekin bir diğer özelliği tavada pişmesi.



Blogda daha önce ananaslı ters yüz kek tarifi paylaşmıştım. O kek fırında kelepçeli kek kalıbında pişiyordu. Alttaki meyveli bölümün kek piştikten sonra üste çıkarılmasıyla hazırlanan ters yüz kekler çeşitli meyvelerle yapılabiliyor. Elmalı ve daha pratik versiyonunu görünce hızla deneme isteğine engel olamadım.

Tarifi paylaşmadan önce bu keki iki kez pişirdim. İlk denemede orijinal tarifteki ölçülere sadık kaldım. Hamur, tarifte gösterildiğinden daha yoğun oldu. Hamuru elmalı karamelin üzerine yayarken biraz zorlandım ama piştikten sonra bir sorun olmadı. İlk yaptığım keki çok sayıda kişiye denetme şansım oldu, oğlum başta olmak üzere deneyen herkes beğendi.

İkinci denemede hamurun kıvamını biraz inceltmek istedim. Bunun için yaptığım ilk değişiklik un miktarını azaltmak, tereyağı miktarını artırmak ve süt eklemek oldu. Bu defa hamur elmalı karamelin üzerinde daha kolay yayıldı ama piştikten sonra birkaç elma parçası tavada kaldı. Gerçi önemli bir sorun değil ama bu durum sütten mi kaynaklandı diye merak ettim.

Özellikle kahvaltı tatlısı olarak bundan sonra sık yapacağımı düşündüğüm elmalı ters yüz kek konusunda son kararım, süt kullanmamak yönünde. Gerçi iki denemenin pişmiş hallerinin birbirinden pek farkı yok ama sütün verdiği yumuşaklığın karameli etkilemesi riskini ortadan kaldırmak için tarifi sütsüz haliyle paylaşıyorum. Hamur size koyu gelirse yarım su bardağı, yani 100 ml., süt ekleyebilirsiniz.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)



Malzemeler (26 cm.lik tavada, 8 kişilik)

Karamel sos için
150 gram toz şeker (1 su bardağından bir parmak eksik)
1 adet orta boy elma
2 yemek kaşığı soğuk su

Kek hamuru için
2 adet yumurta
50 gram toz şeker (Yarım çay bardağı kadar)
1 yemek kaşığı vanilya özütü (veya aynı miktarda vanilya şekeri)
1 tatlı kaşığı toz tarçın
150 gram un (Orta boy bir çorba kasesi dolusu)
1 çay kaşığı karbonat (veya 1 tatlı kaşığı kabartma tozu)
100 gram (yaklaşık 4 yemek kaşığı) tereyağı (eritilmiş)

Karamel için kullanılan şeker ve hamur için un miktarını tartısı olmayanlar için somutlaştırmak istedim:)


Servis için
Kaymak veya çırpılmış taze krema

Yapılışı
1. Tereyağını eritin ve ılıması için serin bir yerde bekletin.
2. Yıkadığınız elmayı kabuğunu soymadan dörde bölün, çekirdekli kısmını temizleyin ve birer santimetrelik parçalar halinde kesin.

3. Toz şekeri yapışmaz bir tavada karıştırmadan orta ateşte sallayarak eritin. Şeker eriyip açık kahverengi olduğunda elmaları ve soğuk suyu tavaya alın. Arada karıştırarak elmalar yumuşayana kadar bir-iki dakika ocakta tutun. Ocağı kapatın ve karışımı kenara alın.

4. Kek hamuru için yumurta ve şekeri krema gibi olana kadar çırpın. Vanilya ve tarçını ekleyin. Un ve kabartma tozunu karışıma ilave ederek karıştırın. Son olarak ılık tereyağını ekleyin ve malzemeler bütünleşene kadar karıştırın.
5. Kek hamurunu tavadaki karamel tabanın üzerine kaşıkla düzgünce yayın. Tavanın kapağını kapatın. Üç dakika orta ateşte tuttuktan sonra ateşi en kısık konuma getirin ve 20 dakika kapağını açmadan pişirin. 20. Dakika sonunda kürdanla pişme durumunu kontrol edin. Kürdan temiz çıktığında ocağı kapatın.


6. Tavanın üzerine bir servis tabağı kapatarak keki çevirin. İlk sıcağının geçmesi için birkaç dakika bekleyin. Dilimleyerek ve arzuya göre yanında taze krema ve cevizle servis yapın.


Not
Orijinal tarifte elmayla birlikte kuru üzüm de kullanılıyor. Çocukların yemeyeceğini düşündüğüm için ben kullanmadım. Siz isterseniz elmalarla birlikte bir avuç çekirdeksiz kuru üzüm ekleyebilirsiniz. 
Yakın çekim görüntüsü ikinci denemeden.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder