15 Şubat 2016 Pazartesi

Nohut Unu Kurabiyesi (Nan-e Nokhodchi)

Bu tarifin ilhamı ikramla geldi. İran'dan gelen nohut unu kurabiyesini tattıktan sonra hakkında bir araştırma yaptım. İran'ın geleneksel lezzetlerinden biri olduğunu öğrendiğim yonca şeklindeki minik kurabiyelerin tadı yoğun ama güzeldi. Kurabiyeyle helva arasında bir kıvamı olan Nan-e Nokhodchi’nin en dikkat çekici özelliği sadece nohut unuyla hazırlanması, yani glütensiz oluşu.



Nan-e Nokhodchi'yle ilgili sosyal medya paylaşımım üzerine favori mantıcımız Gurme Mantı, kendilerinde nohut unu bulunduğunu söyleyerek tarif sponsorumuz oldu:)  Böylece ikramla başlayan nohut unu kurabiyesi projesi, malzeme sponsoruyla hayata geçti.

Kurabiyeleri yapmadan önce niyetim geleneksel tarife bağlı kalmaktı. Ama süreç içinde işler değişti. Daha önce buğday unu dışında bir malzemeyle kurabiye yapmadığım için malzemeleri masaya yerleştirdiğimde neyle karşılaşacağımın tam olarak farkında değildim. Meğer glüten önemli bir protein ve buğday unu da çalışılması son derece rahat bir malzemeymiş.

Hamuru yoğururken biraz uğraşsam da işin zorlayıcı kısmı bu değildi. Buzdolabından çıkardığım hamuru merdaneyle açmaya çalışmanın hiç de kolay olmayacağını kıvamından anladım. Yuvarlak kurabiyeler yapma fikri o zaman aklıma geldi. Böylesi daha çok zaman alıcı belki ama el değdikçe dağılan nohut unu hamurunu merdaneyle açmaya çalışmak gözümü korkuttu açıkçası. 

Sade bir malzeme listesi olan Nan-e Nokhodchi’ye sonradan ilavelerim oldu. (Kurabiyeleri hazırlarken en çok faydalandığım tarif şurada.) Piştikten sonra kurabiyelerin bir bölümünü pudra şekerine, bir bölümünü de tarçın-toz şeker karışımına buladım. Hamuru fazla şekerli hazırlamadığım için şeker ilavesini rahatlıkla kaldırdı.

Nohut unu kurabiyesini çocuklar dahil, deneyenler beğendi. Çocukların beğenisinden emin değildim, tadını yadırgayabileceklerini düşündüm. Ama düğme boyutundaki lokmalık kurabiyeler onlara da hoş geldi. Bir bölümü oğlumun okuluna beslenme desteği olarak gitti.

Nohut unu kurabiyesi, aşağıdaki ölçülerle oldukça bereketli bir tarif. İki tepside 120 civarında kurabiye çıkıyor. Başlangıç için tereddüdünüz varsa yarım ölçüyle denemek iyi bir fikir olabilir. Gerçi kurabiyeler uzun süre bayatlamadan saklanabiliyor.  



Malzemeler (120 civarında kurabiye için)
500 gram nohut unu
150 gram tereyağı (oda ısısında yumuşamış)
200 gram pudra şekeri
2 yemek kaşığı gül suyu
1 tatlı kaşığı toz kakule
200 ml. sıvı yağ

Üzeri için
Pudra şekeri veya tarçın-toz şeker karışımı

Yapılışı
1. Yapışmaz özellikli bir tavayı orta ateşte ısıtın. Nohut ununu ekleyerek birkaç dakika karıştırarak kavurun. Unun rengi değişecek kadar kavurmayın, sadece kokusunun çıkması gerekiyor. Unu kavurduktan sonra soğuması için bir kenara alın.
2. Yumuşak tereyağı ve pudra şekerini çatalla ezerek karıştırın. Soğuyan nohut ununu eleyerek karışıma ekleyin. Toz kakule ve gül suyunu da ekledikten sonra yoğurarak hamurun bir miktar bütünleşmesini sağlayın.




3. Sıvı yağı ekleyerek hamuru yoğurun. Hamuru strech filme sarıp buzdolabında bir saat kadar bekletin.

4. Buzdolabından çıkardığınız hamuru 10 dakika oda ısısında beklettikten sonra hamurdan küçük parçalar koparın. Kopardığınız parçaları önce parmak uçlarınızda sıkıştırın, sonra avucunuzun içinde yuvarlayarak fındıktan biraz büyük toplar yapın. Hazırladığınız topları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
Kurabiyelerin boyutu bu kadar.
5. Kurabiyeleri fırına vermeden beş dakika önce fırını 160 derecede ısıtın. Kurabiyeleri önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika civarında, altları hafifçe kızarana kadar pişirin.

Kurabiyelerin üzeri kızarmıyor, beyaz kalıyor. 
6. Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine sıcakken pudra şekeri veya tarçın-toz şeker karışımı serpin. Kurabiyeler tamamen soğuyana kadar dokunmayın.

Notlar
Bu ölçülerden iki tepsi kurabiye elde ediliyor. Dilerseniz tepsinin birine pudra şekeri, diğerine tarçın-toz şeker karışımı serperek farklı tatlar oluşturabilirsiniz. Kurabiyeleri metal veya cam bir kavanozda bir ay kadar saklayabilirsiniz.

Fırından çıkardıktan sonra kurabiyeler halen yumuşak olacaktır. O nedenle soğuyana kadar tepsiden çıkarılmamaları gerekiyor.

Nohut unu kurabiyesini leblebi tozuyla da hazırlayabilirsiniz. Leblebi tozu kullanacaksanız kavurma işlemini yapmanıza gerek olmayacaktır. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder