23 Şubat 2016 Salı

Nohut Unuyla Humus

Geçenlerde tarifini paylaştığım Nan-e Nokhodchi için ürün sponsorluğumu üstlenen Sunay Hanım ve Birol Bey, nohut ununu humus için aldıklarını söylediler. Böylece bana hem malzeme hem de proje sağlamış oldular. Tarif de blog okuyucularından Şule Hanım’dan gelince, nohut unuyla humus girişimi için gerekenler tamamlanmış oldu.



Mutfağımızın sevilen mezelerinden humus, nohut unuyla yapılınca gerçekten pratik oluyormuş. Aslında diğer humus da uğraştırıcılık düzeyi yüksek bir yemek sayılmaz ama bu hali kesinlikle daha kolay. Unu kavurduktan sonra geriye kalan birkaç malzemenin birleştirilmesi. Bloğu takip edenler pratikliğe verdiğim önemi bilir. Doğallık ve sağlıktan ödün verilmeden pratik yöntemler varsa, tercihim mutlaka onlardan yana olur. Yemek yapmak keyifli bir uğraş ama günlük koşuşturma içinde fazla uğraştırıcı olmaması önemli. Yemek yapma ve sağlıklı beslenme motivasyonunun sürdürülebilir olması için pratiklik gerektiğini düşünüyorum.

Blog yazmaya başladığımdan itibaren daha net gözlemlediğim bir gerçek var: Birçok insan yemek yapmayı uğraştırıcı bulduğu için mesafeli duruyor. Gündelik yaşamda önümüzde uzun bir yapılacaklar listesi biriktiğinden yemek hazırlama kolaylıkla listenin sonuna alınabiliyor veya dışarıya havale edilebiliyor. Oysa fazla uğraşmadan pratik yöntemlerle evde yemek yapmak mümkün. Bunun için gereken en önemli şeylerden biri ise zihin organizasyonu.

Konuyu dağıtıyorum ama yeri gelmişken bu konudaki düşüncelerimi paylaşmak isterim:) Zihin organizasyonu en sade haliyle menüyü kafanızda planlamak anlamına geliyor. Ne pişireceğinizi bilirseniz, bunlar uğraştırıcı yemekler olmazsa ve elinizin altında gerekli malzeme bulunuyorsa yemek yapmak yılgınlık veren bir iş olmaktan çıkıyor. Tabi her zaman planlara uymak mümkün olmayabiliyor ama zihinde kabaca oluşturulan birkaç günlük yemek düzeni harekete geçmeyi kolaylaştırıyor. Mesela bir gece önceden (ki ben bunu çoğunlukla çocuklar uyuduktan sonra yapıyorum) bir çorba yaparsanız, ertesi akşam eve geldiğinizde yanına makarna ve salatayla popüler bir öğün kolayca ortaya çıkıyor. Veya bir gün önceden hazırladığınız köfteleri ertesi gün kızartabilirsiniz. Pazar günü yapacağınız çorba, ana yemek, zeytinyağlı üçlüsü iki gününüzü kurtarabilir mesela. Örnekleri çoğaltmak mümkün.

Yemek yapmayı kolaylaştıran bir diğer yöntem derin dondurucuda tek kullanımlık malzemeler bulundurmak. Ne gibi mi? Mesela haşlanmış bakliyatlar, pişirilmiş ve didiklenmiş tavuk eti. Bunları hem yemek hem de salata malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Derin dondurucudan bir şey kullanacağım zaman onu bir gece önceden veya sabah evden çıkmadan önce buzdolabı tarafında alıyorum, böylece eve geldiğimde hazır oluyorlar.

Konudan uzaklaştım ama yemek yapmayı nasıl yetiştirdiğime dair sorular sık sık geliyor. Benim püf noktalarım bunlar. Sizlerin de varsa öğrenmek isterim. 

Tarife gelecek olursak, humus seviyorsanız nohut unuyla daha sık yapmak isteyeceğinizi söyleyebilirim. Dikkat edilmesi gereken tek nokta nohut ununun iyi kavrulması, o da fazla zaman almıyor.

Tarif ve detaylı anlatımı için Şule Hanım'a teşekkürlerimle malzeme listesine geçiyorum:)

Malzemeler (8-10 kişilik)
250 gram nohut unu (Yaklaşık 2 su bardağı)
400 ml. ılık su (2 su bardağı)
2 diş sarımsak
Tuz
1 tepeleme yemek kaşığı kimyon
1 adet limonun suyu
50 ml. tahin (Yaklaşık 1 kahve fincanı)

Üzerini süslemek için
Toz kırmızı biber

Yapılışı
1. Yapışmaz özellikli bir tavayı ocakta iyice ısıtın. Nohut ununu ekleyip arada karıştırarak unun kokusu çıkana kadar kavurun. Bu işlem sırasında leblebi kokusu hissediyorsunuz ve 10 dakika civarında sürüyor.) Nohut ununu ateşten alın ve soğumaya bırakın.


2. Soyduğunuz sarımsakları tuzla birlikte havanda dövün. Üzerine kimyon ve limon suyunu ekleyip, karıştırın.
3. Soğuyan nohut ununun üzerine ılık suyu azar azar ekleyin. Eklerken bir yandan karıştırın. Koyu boza kıvamı aldığında su eklemeyi bırakın.


4. Limon-sarımsak karışımıyla tahini nohut ununun üzerine ekleyin ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırın.

5. Servis tabağına yaydığınız humusun üzerine zeytinyağı gezdirip toz kırmızı biber serperek servis yapın.

Not
Humusun sulu olmaması için suyu yavaş eklemek gerekiyor. Limon suyu ve tahinin de sıvı malzemeler olduğunu göz önünde bulundurarak biraz koyu bırakmanız daha iyi. Gerekirse sonradan su eklemek mümkün

Humusun üzerine kızdırılmış tereyağı ve kırmızı biber karışımı hazırlayarak da servis edebilirsiniz. Son dönemde mekanların gözde mezelerinden güveçte humus hazırlamak için fırın kabına koyduğunuz humusun üzerine pastırma parçaları yerleştirip fırının ızgara bölümünde birkaç dakika tutabilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder