22 Ağustos 2015 Cumartesi

Yağsız Benmari Kek

Bu tarif arkadaşım Nergis’in. Buharda benmari usulü pişen bu keki bize ilk olarak fincanda yapmıştı. Bir başka sefer kalıpta yaptı ve her ikisinde de çok beğendik. Özellikle oğlum, yumuşacık bu keki çok sevdi.


Fincan kekini bir süredir sosyal medyadan biliyordum ama açıkçası bana pek pratik gelmemişti. Kalıpta yapıldığını öğrenince denemeye daha gönüllü oldum.

Arkadaşımdan aldığım tarifte yaptığım tek değişiklik yağı çıkarmak oldu. Gerçi yarım çay bardağı kadar yağ koyuyormuş ama yine de bu kek yağsız daha iyi olurmuş gibi geldi. Tarifi aldıktan sonra keki iki kez pişirdim. Sonuç geniş bir çevrenin onayından geçti diyebilirim. Yumuşak kıvamıyla benmari tencere keki, fırın kekine bir alternatif olarak mutfağımıza girmiş oldu.

(Bu tarif ilk kez yemek.com'da yayınlandı.)

Malzemeler (26 cm. çapında ortası delikli yuvarlak kek kalıbı, 8 kişilik)

2 yumurta
2 çay bardağı şeker
1,5 çay bardağı süt
Yarım çay bardağı su
2,5 çay bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı kakao

Kalıbı yağlamak için
1 yemek kaşığı tereyağı
1 silme yemek kaşığı un

Servis için
Arzuya göre pudra şekeri ve mevsim meyveleri

Yapılışı
1. Bir karıştırma kabında yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın. Karışıma süt ve suyu ekleyip çırpmaya devam edin. Un, kabartma tozu ve kakaoyu da ekleyerek karıştırın.
2. Kek kalıbının tüm iç yüzeyini yağlayıp unlayın. Kalıbı ters çevirip elinizle vurarak fazla unu silkeleyin. Kek karışımını kalıba boşaltın.
3. Kalıbı alacak kadar büyük ve kalıp içine girdiğinde kapağı kapanacak kadar derin bir tencereye üç-dört parmak yükseklikte su koyun. Kek kalıbını tencereye yerleştirin. Tencerenin ağzı açık olarak orta ateşte su kaynayana kadar pişirin.

4. Tenceredeki su kaynadığında kek kalıbının üzerini temiz bir mutfak havlusuyla tamamen örtün. Havlunun kalıbın tamamını örtmesine, üzerinde hiç boşluk kalmamasına dikkat edin.

5. Ocağı kısık ateşe getirip tencerenin kapağını kapatın. 20 dakika kapağı hiç açmadan pişirin. 20 dakika sonra kürdan testiyle kekin pişme durumunu kontrol edin. Kürdan temiz çıkıyorsa ocaktan alın. Değilse yine havlu ve kapağı örtüp iki-üç dakika daha pişirin.


6. Ocağı kapattıktan sonra kek kalıbını hemen tencereden çıkarın ve oda ısısında soğumaya bırakın.
7. Oda ısısına gelen kekin kenarlarını ince bir spatula yardımıyla kalıptan ayırın. Bu işlem bittikten sonra kekin üzerine bir servis kapağı kapatıp ters çevirin. Kalıbın arkasına hafifçe vurarak kekin kalıptan düzgün biçimde ayrılmasını sağlayın.

8. Dilimlediğiniz keki arzuya göre üzerine pudra şekeri eleyerek ve yanında mevsim meyveleriyle birlikte servis yapın.

Notlar
- Malzemeleri ölçmek için kullandığımız çay bardağı, aida bardak olarak isimlendirilen büyük çay bardaklarından olsun.
- Benmari kekte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kekin kalıptan dikkatli bir biçimde çıkarılması. Kek tamamen soğumadan kalıptan çıkarmayın ve ters çevirdiğiniz zaman kalıptan düşmüyorsa elinizle kalıba birkaç kez vurun.
- Kek kalıbının iç yüzeyinin tamamen yağlanmış ve unlanmış olmasına dikkat edin.

- Ben kullanmadım ama bu keke bir tatlı kaşığı vanilya özütü veya aynı miktarda vanilya şekeri ekleyebilirsiniz. 


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder