4 Ağustos 2015 Salı

Limon Turşusu (Preserved Lemons)

Bir yemek programında tavuk yemeğinde kullandıklarını gördüğüm limon turşusu hemen dikkatimi çekti. Neymiş acaba diye bir internet araması yapınca Kuzey Afrika, daha özel olarak Cezayir mutfağının ünlü bir garnitürü olduğunu öğrendim.

Limonu turşu olarak saklamanın benim açımdan en büyük getirisi kabuklarını yenebilir hale getirmesi. Limon kabuğunun tadına ve kokusuna bayılırım ve tatlı, tuzlu yaptığım birçok yemeğin içine limon kabuğu rendelerim. Köfteden sarımsaklı yoğurda, kek ve pudinglerden sütlü tatlılara kadar limon kabuğunu pek çok yerde kullanırım.
Limon turşusu yaparken özellikle dikkat ettiğim bir konu doğal limon kullanmak oldu. Piyasada satılan limonların çoğunun saklanması sırasında mumlama denilen kimyasal işlemden geçirildiğini bildiğim için, doğal limon kullanmaya özen gösterdim. Sadece suyu kullanılacak olsa, çok önemli değil diye düşünebilirsiniz ama kabukları yenilecekse kimyasal işlemden geçirilmemiş olması önemli. Gerçi bence sadece suyunu kullanacak bile olsak, kimyasal işlemden geçirilmesi doğru bir şey değil.
Hazırlaması oldukça pratik olan limon turşusu, iki haftalık bir bekleme süresinden sonra yemeye hazır hale geliyor.
Gelelim limon turşusunun kullanım alanlarına; salatalarda, et ve tavuk yemeklerinde kullanmak mümkün. Her salatanın üzerine bir miktar dilimleyip hem göze daha hoş hale getirebilir hem de limonun o güzel aromasını salatanıza ekleyebilirsiniz. Turşuyu açtığım gün ben de öyle yaptım. Akşam yemeğinde hamburgerin yanında yaptığım salataya limon kabukları doğradım, turşunun suyunu da salataya sos olarak kullandım. Bizde çok beğenildiğini söyleyebilirim.
Bu tarifte ölçü vermiyorum. Kullandığınız kavanozun hacmine göre içine koyacağınız limon sayısı değişecektir. Ben 850 ml.lik bir cam kavanozda 4,5 limon kullandım.
Malzemeler
Limon
Deniz veya kaya tuzu (öğütülmüş sofra tuzu kullanılmaması gerekiyor)
Defne yaprağı,
Tane karabiber
Kişniş tohumu (tercihe bağlı)
Limon suyu
Su
Malzemelerin tümü bir arada:)

Yapılışı
1. Limonları yıkayın. Her bir limonun üzerinde bıçakla birbirine paralel dört tane derin kesik yapın ancak kestiğiniz yerleri koparmayın. Bu arada bir limonu önce ikiye kesin, sonra ikiye kestiğiniz parçalardan birini yine iki parçaya bölün.

2. Temiz bir cam kavanozun tabanını bir parmak kadar tuzla doldurun. Üzerine bir-iki defne yaprağı ve dört-beş tane karabiber koyun.
3. Limonların kesik attığınız yerlerine sıkıştırarak tuz doldurun. Limonları bastırarak kavanoza koyun. Yarım ve çeyrek limon parçalarını da kavanoza sıkıştırın.



4. Birkaç limonun suyunu sıkıp kavanoza ekleyin. Üzerine tekrar tuz koyun. Üzerini suyla tamamlayın. Kavanozun ağzına yaklaşacak kadar su ekleyin. Son olarak tekrar bolca tuz koyun. Defne yaprağı, birkaç tane karabiber ve varsa kişniş tohumu ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
5. Güneş görmeyen serin bir yerde kavanozu iki hafta açmadan bekletin. Bu arada ilk üç-dört gün kavanozu günde bir kez çalkalayın ve tuzun dağılmasını sağlayın.

Not

Ben bu tarifte deniz tuzu kullandım ama öğütülmemiş kaya tuzu da kullanılabilir. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder