25 Ağustos 2015 Salı

Bruschetta

İtalyan mutfağının ünlü aperatifi bruschettayı deneyen herkes sevmiştir sanırım. İki kez fırınlanan sarımsaklı ekmekler, üzerine eklenen domates, fesleğen ve arzu ettiğiniz bir peynirle aperatifin ötesine geçen doyurucu bir çeşittir.

Bruschettayı son günlerde çocuklarla birlikte sık yapınca tarifi de paylaşmak istedim. Basit bir tarif aslında, yoruma da açık ama arşivde durmasında bir sakınca yok.

Bu tarifin benim açımdan en ayırıcı özelliği, çocukların hem yaparken hem yerken aldıkları keyif. Çocuklarla birlikte yapmak için ideal bir tarif bruschetta. Ekmekleri dilimledikten sonra gerisini onlara bıraktım diyebilirim. Üst malzemeleri bir tepsiye hazırladım, onlar ekmeklerin üzerini istedikleri gibi şekillendirdiler.

Bruschettanın orijinal tariflerinde tercih edilen peynir genellikle parmesan ama ben başka peynirler kullanıyorum. Ülkemizde satılan parmesan peyniri hem pahalı, hem de etiketine baktığınızda E’lerden geçilmiyor. Rengi bile yapay, tadı da güzel değil. Onu yerine kullanılabilecek bir sürü güzel peynirimiz var. Mesela eski kaşar, gravyer, Bergama tulumu gibi güçlü tadı olan, eski peynirlerin tümünü bruschettada kullanabilirsiniz.

En yaygın üst malzemesi domates, taze fesleğen ve peynir olan bruschetta çok farklı üst malzemelerle de hazırlanabilir. Mesela közlenmiş patlıcan, füme et, zeytin ya da sotelenmiş mantar kullanılabilir. Damak tadınıza uygun, elinizin altında bulunan çeşitli malzemelerle hazırlayabileceğiniz pratik, lezzetli ve hepsinden önemlisi çocuk dostu bir tarif bruschetta. Bunu sadece kendi çocuklarım seviyor diye söylemediğimi özellikle vurgulamak isterim. Son iki yapışımızda arkadaşlarımızın çocukları da bizdeydi ve hepsi severek yedi.

Bayat ekmeklerinizi değerlendirmenin lezzetli bir yolu olan bruschettayı çocuklarınızla bir yemek etkinliği olarak yapmanız dileğiyle kısa tarife geçeyim artık. Bu tarifte ölçü vermeye gerek yok, kullanacağınız ekmek miktarına göre diğer malzemeleri ayarlayabilirsiniz.

Malzemeler
İnce dilimlenmiş ekmek
Zeytinyağı
Kuru fesleğen
Sarımsak

Üzeri için
Domates
Taze fesleğen
Eski veya taze kaşar

Yapılışı
1. Yağlı kağıt serdiğiniz bir fırın tepsisinin üzerine ekmek dilimlerini yerleştirin. Dilimlerin üzerine fırçayla zeytinyağı sürün ve kuru fesleğen serpin. Tepsiyi 200 derece fırında ekmekler sertleşene kadar 10-15 dakika tutun.

2. Fırından çıkardığınız ekmek dilimlerini bir-iki dakika soğutun. Tepsiden çıkarmayın. Soyduğunuz ve enlemesine kestiğiniz sarımsakları ekmeklerin üzerine iyice sürün.
3. Tepsiyi tekrar fırına verin ve ekmekler kıtırlaşana kadar 200 derecede 10 dakika daha tutun. Bu sürede üst malzemeyi hazırlayın. Domateslerin kabuklarını soyun ve çekirdekli kısımlarını çıkarın. Taze fesleğen yapraklarını ayıklayın. Sebze soyucuyla peyniri şeritler halinde kesin. Üst malzemeyi bir servis tabağına alın.

4. Fırından aldığınız ekmeklerin üzerini arzu ettiğiniz biçimde dekore edin.

Not

Bruschettayı servis ederken taze kekik, biberiye gibi taze baharatlar da kullanabilirsiniz. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder